Bár infláció van és az olajárak emelkednek, az európai légiközlekedés jó helyzetből várja a következő éveket, a szektor jövőre nyereséget is termelhet a Nemzetközi Légi Szállítási Szövegség (IATA) előrejelzése szerint.

A szervezet Dohában tartja idei közgyűlését, amelynek alkalmából friss előrejelzést adott ki. A tavaly októberi prognózisban még 11,6 milliárd USA-dollár összesített veszteséggel számoltak 2022-re, de a várnál jobb utasadatok miatt most már „csak” 9,7 milliárdos mínuszt várnak a világ légiközlekedési iparágában.

Az észak-amerikai cégek már idén, az európaiak jövőre válhatnak nyereségessé az új előrejelzés szerint.

Ez alapján az utasforgalom az év végére a 2019-es szint 83 százalékát érheti el, ezt az infláció és az olajár emelkedése sem befolyásolja majd különösebben.

Fotó: AIRportal.hu

Marie Owens Thomsen, az IATA vezető közgazdásza később sajtótájékoztatón ezt azzal magyarázta, hogy az embereknek a koronavírus-járvány idején nagyobb megtakarítása képződött, és egyelőre hajlandók kifizetni a magasabb jegyárat is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezzel kapcsolatban jelezte: az olajár az év vége felé csökkenésnek indulhat, de magas szinten maradhat, amely némileg visszavetheti a légitársaságok fejlődését. Ennek hatása azonban idén még marginális lehet, mert az emberek egyelőre készek pénzt áldozni a drágább utazásra is.