Súlyos kijelentéseket tett a Boeingre a Norwegian egy kártérítési perben. A légitársaság szerint a gyártó gondatlan volt, információkat hallgatott el, és ezzel milliárd dolláros kárt okozott.

Bár lojális Boeing-partner volt ezidáig, a Norwegian most a bíróságig vitte a 737 MAX-ok és 787 Dreamlinerek műszaki hibái miatti kártalanítási ügyet. A Ch-Aviation beszámolója szerint a beadványban a légitársaság a megrendelésről szóló szerződés megszegését és hibás teljesítését is felrótta a gyártónak.

A 737 MAX-okkal és 787-esekkel kapcsolatos állandó műszaki problémák miatt több ezer járatot kellett törölni, a szerződés hibás teljesítése 1 milliárd USA-dolláros értékcsökkenést okozott – áll a dokumentumokban.

A Norwegian szerint ahelyett, hogy a repülőgépeket a megegyezés szerinti minőségben átadta volna, a Boeing szándékosan félrevezette a céget, információkat hallgatott el, gondatlan volt, és rossz minőségben gyártotta le, így az átadott példányok értéke és használhatósága jelentős mértékben csökkent.

A Norwegian Boeing 737 MAX 8-asa Belfastban. Fotó: Tom Crean – Norwegian

A beadványban a Norwegian azzal is meggyanúsította a Boeinget, hogy bár tudta, öt megrendelt Dreamliner is hibás és folyamatosan rendkívüli karbantartásra szorul, mégis átadták ezeket a légitársaságnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról korábban beszámoltunk a Norwegian június végén csaknem száz Boeing-gépre szóló megrendelését visszamondta, ezzel egy időben bejelentette, hogy bírósági útra terelik a MAX-ok kiesése miatti kártérítési ügyet. A Rolls-Royce-t szintén bíróság elé citálja a cég.

A Norwegian azt nem közölte, hogy mekkora összeget szeretnének kiperelni a gyártókból, amelyekkel amúgy folyamatosan tárgyaltak a kártérítésről.

Forrás: Gatwick Airport

Eközben a légitársaság egyik beszállítója, a cateringes Newrest az írországi legfelsőbb bíróságon követel adósságrendezést, a svéd, norvég és dán kormányzat pedig nyilvánvalóvá tette, hogy nem kívánnak újabb támogatást adni a Norwegian életben tartásához.

A norvég E24-nek Jacob Schram vezérigazgató azt mondta, a cég havonta 30-50 millió dollárt veszít, és bár nincs ellenére, hogy a SAS Scandinavian mindhárom országtól kap támogatást, de hasonló elbánást várna el a Norwegiannel kapcsolatban is.