A Qatar Airways üdvözli a most közzétett „Dohai Nyilatkozat”-ot, amely a 75 éve aláírt Chicagói Egyezmény felülvizsgálatát sürgeti a 21. század követelményeinek megfelelően.

Forrás: Qatar Airways

Az 1944. december 7-én aláírt egyezmény – amely egyben a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) megalakulását is jelentette – lefektette a máig érvényes szabályokat a légterek, repülésbiztonság és légi szállítás területén.

A Nyilatkozatot – amely jelenlegi szabályozási környezet felülvizsgálatára tesz javaslatot – a Dohában tartott légi politikai és szabályozási csúcstalálkozó lezárásaként jelentették be.

A Qatar Airways vezérigazgatója, Akbar Al Baker elmondta, hogy a légitársaság teljes mértékben támogatja a Nyilatkozatot és kéri a világ légitársaságait, hogy ők is csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A Nyilatkozat szerint a légiközlekedési ipar a világ GDP-jének 10%-át adja, ezért túl fontos ahhoz, hogy olyan gazdasági szabályok korlátozzák, amelyek még egy teljesen más környezet alapján lettek kidolgozva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Katar nemzetközi kapcsolatai felemásak

A Dohai Nyilatkozat ajánlásokat is megfogalmaz a kormányok számára:

  • Könnyítsenek a légitársaságok tulajdonosi és irányítási összetételének szabályain, amelyek a kétoldalú légügyi megállapodások alapját jelentik és ezáltal korlátozzák a piacokhoz való hozzáférést.
  • Támogassák a többoldalú liberalizációt, például EU-s mintára.
  • Növeljék a légiközlekedési szektor fenntarthatóságát, annak legtágabb értelmében.
  • Ösztönözzék a legmagasabb szintű politikai tárgyalásokat és egyezményeket a légiközlekedés területén.

A bejelentésre egy héttel azután került sor, hogy Katar – elsőként az öböl menti államok közül – és az Európai Unió aláírt egy átfogó légiközlekedési egyezményt.

Ez biztosítja mindkét fél légitársaságai számára a korlátlan hozzáférést egymás piacaihoz.

Ezzel a jó kapcsolattal ellentétben a légitársaság igazgatója, az országot sújtó légtérzár óta – immár közel két éve –  fogalmaz meg kritikákat az ICAO-val kapcsolatban.

Akbar Al Baker szerint a szervezet válasza félénk és csalódást keltő volt, sőt azt állította, hogy a tanács döntéseit túlságosan befolyásolja a politika. Ezért a vezérigazgató azt szeretné, ha felállítanának egy független testületet, amely kezelhetné a kialakult helyzetet.