Azonnali hatállyal leállították pénteken az Egyesült Államokban a nyitott ajtajú városnéző helikoptertúrákat, miután kiderült, hogy a múlt heti new york-i balesetben az utasok azért haltak meg, mert nem tudták magukat időben kioldozni a vízbe süllyedő helikopterből. – írta az MTI.

Amint arról korábban beszámoltunk, múlt vasárnap hajtóműhiba miatt részben kontrollált módon kényszerleszállást hajtott végre egy Eurocopter AS 350 Écureuil típusú, egy hajtóműves helikopter az East River tengerszorosba.

A pilóta az eseményekről készült felvételek alapján megpróbálta a helikoptert autorotációval stabilan tartani és így végrehajtani a kényszerleszállást, ami sikerült is, azonban a helikopter végül a vízbe csapódva felborult és elsüllyedt.

A balesetet egyedül a pilóta élte túl, aki ki tudott szabadulni a roncsból. A helikopter öt utasából ketten a helyszínen, hárman a kórházba szállítást követően veszítették életüket.

A vizsgálatok során kiderült, hogy az utasok azért veszítették életüket, mert az őket a nyitott ajtajú városnéző helikopter üléseibe rögzítő hevederek miatt nem tudtak időben kimenekülni a süllyedő roncsból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A nyitott ajtajú helikopterezés azért népszerű, mert a turisták így közvetlenül fényképezhetik a várost, nem pedig csak üvegen keresztül. A nyitott ajtó miatt viszont szorosan be vannak kötve hevederekkel nehogy kizuhanjanak.

Ez a vízbe csapódás után végzetesnek bizonyult, csak a pilótának sikerült kioldoznia magát. Mind az öt utast még mindig szorosan beszíjazva találták a mentők 15 méter mélyen a 4 Celsius-fokos vízben.

Elviekben a felszállást megelőző biztonsági bemutató során az utasokat fel kell világosítani arról, hogy hogyan tudják kioldozni magukat szükség esetén. Feltehetően a baleset során kialakult pánikhelyzetben az utasoknak ez nem sikerült, abban a néhány másodpercben amíg 4 fokos vízben teljesen el nem süllyedt a helikopter.