Feltőkésíti a szerb állam az Air Serbiát és egyúttal növeli tulajdonrészét a nemzeti légitársaságban. 

Az Air Serbia közleménye szerint aláírták a szerződést a szerb gazdasági minisztériummal a társaság feltőkésítéséről.

Az állam 51-ről 82 százalékosra növeli tulajdonrészét a szerb nemzeti légitársaságban, ezzel párhuzamosan az Etihad Airways részesedése 49-ről 18 százalékra csökken.

Fotó: AIRportal.hu

A közlés szerint a tranzakciót annak érdekében hajtották végre, hogy csökkentsék a világjárvány okozta károkat. A feltőkésítés megfelel a szerb törvényeknek és az Európai Bizottság azon előírásainak, amelyek a légitársaságok állami megsegítését (beleértve a feltőkésítést is) szabályozza a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében.

A szerb kormány még októberben határozott az Air Serbia feltőkésítéséről és az állami tulajdonhányad növeléséről, amelyet később az ország értékesíthet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az évek óta jelentős veszteséggel küzdő Etihad Airways lehetséges kiszállását már a nyár óta rebesgették. Decemberben az arab légitársaság megszüntette Abu-Dzabi és Belgrád közötti járatát, valamint a code-share együttműködést sem folytatja jövő évtől a két cég.

Amint korábban megírtuk, a szerb sajtóban arról jelentek meg értesülések, hogy az egyik nagy kínai állami tulajdonú légitársaság – az Air China, a China Eastern Airlines vagy a China Southern Airlines – kész átvenni az Etihad Airwaystől az Air Serbia részvényeinek 49 százalékát, ám ezt a mostani lépés megcáfolta.