Taktikailag elhibázott lépés lenne, ha a fapados repülőgépeket kitelepítenék a fővárosból, mivel a beutazó turizmus még mindig Budapest-központú – jelentette ki az egyik turisztikai szervezet vezetője.

A ferihegyi légikikötő környezeti zajhatásainak és a főváros légszennyezésének csökkentését szolgáló felvetést értékelve Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek kifejtette: ez nem időszerű lépés most, amikor látványosan fejlődő pályára állt a beutazó forgalom.

A szakember a lap pénteki számában megjelent interjúban rámutatott: ma a turizmus nagyon kiszolgáltatott a légi közlekedésnek, a turisták nagy része repülővel utazik. A fapados gépekkel érkezőket jelentős pluszköltségekre kényszerítené, ha egy vidéki reptérre érkezve még Budapestre kellene utazniuk, ez esetleg már eltántorítaná őket az utazástól. De fővárosunk fizikailag is központi szerepet játszik, a turisták innen érhetnek el a legkönnyebben mindent – tette hozzá.

Úgy vélte, az alternatív repterek a továbbiakban sem hajtanának végre jelentősebb beruházásokat, és a szolgáltatást egyszerűbb építményekkel oldanák meg, ahogy más országokban is. Ezt tetézné a fővárostól való távolság leküzdése, amely a közlekedési infrastruktúrát is megterhelné – sorolta az érveket.

Fotó: AIRportal.hu

Hozzátette: a fapadosok kitelepítése a fővárosból elriaszthatja azokat a légitársaságokat is, amelyek közvetlen budapesti járatokban gondolkodnak, a befektetőknek ez nem lenne jó üzenet az elkövetkező évekre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Flesch Tamás szerint ezzel együtt indokolt, hogy a stratégiai jelentőségű Budapest Airport a szolgáltatásaiban fejlődjön, és a főváros kapujaként a magyarországi turizmushoz méltóbb színvonalon fogadja az érkezőket, szolgálja ki a fapados utazókat.

A kormány részéről az üzemeltetőknek megfogalmazott minőségi kifogások indokoltak – emelte ki. A MSZÉSZ elnöke kitért arra, hogy a magyarországi beutazóturizmus erősödésben nagy szerepe van a biztonságnak, amelyet a külföldi látogatók naponta elismernek, ez egyre inkább erősíti az ágazat versenyképességét.

A lap kormányzati forrásból származó értesülésre hivatkozva egyébként azt írta, hogy nincs napirenden a fapadosok átirányítása a vidéki repülőterekre.

Flesch Tamás a lapnak elmondta még, hogy pozitív folyamat bontakozik ki az ágazatban, egyre több fiatal munkavállaló tér haza külföldről, mert visszacsábítják őket az itthoni lehetőségek és a külhoninál biztosabbnak látszó jövő. Végre látják a vállalkozók is, hogy vannak lehetőségeik, hogy a kormány odaállt a turizmus mögé, és az egyik legfontosabb húzóágazatnak tekinti – tette hozzá.