Január 22-én a világon első alkalommal repült olyan utasszállító repülőjárat, amit részben a Shell fenntartható eljárással előállított szintetikus üzemanyaga hajtott – közölte lapunkkal a holland légitársaság.

Hollandia Európa egyik vezető zöld nagyhatalma a fenntartható légiüzemanyagok fejlesztése és gyártása terén. Az ország célkitűzése, hogy ezek széles körben elérhetők legyenek a légitársaságoknak, és így 2050-re minden európai fuvarozó teljes mértékben fenntartható üzemanyaggal repüljön.

Elköteleződésüket a Delfzijlben, a SkyNRG, az Amszterdam-Schiphol repülőtér, az SHV Energy és a KLM együttműködésével épülő biokerozin-gyár is példázza.

A KLM első fenntartható, szintetikus alapú kerozin felhasználásával üzemeltetett utasszállító járata 2021. január 22-én repült Amszterdamból Madridba.

A gép üzemanyag-tartályaiban 500 liter volt a fenntartható hajtóanyagból, amit a Shell állított elő a holland kutatóközpontjában szén-dioxid, víz, valamint szél- és vízenergia felhasználásával. A hírt a KLM Holland Királyi Légitársaság, a Shell, valamint a Holland Infrastrukturális és Vízgazdálkodási Minisztérium jelentette be egy online konferencián.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: KLM

„Büszke vagyok rá, hogy a KLM üzemelteti a világ első szintetikus kerozinnal hajtott járatát. A fosszilis üzemanyagokról fenntartható alternatívákra való átállás a légiipar legnagyobb kihívása. Flottánk megújítása nagyban hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentéséhez, a fenntartható üzemanyagok pedig további előrelépést jelentenek. Azért fogtunk össze partnereinkkel, hogy segítsük a szintetikus kerozin fejlesztését, az első járat elindítása pedig megmutatja, hogy a koncepció bevált, és hogy továbblépettünk az úton – mondta Pieter Elbers, a KLM vezérigazgatója.

Új kezdeményezések

A konferencián több startup és kezdeményezés is ismertette a terveit. A Synkero bejelentette, hogy az amszterdami kikötővel, a Schiphol-repülőtérrel, a KLM-mel és a SkyNRG-vel közösen dolgozik egy, az amszterdami kikötőben épülő, szintetikus kerozint előállító gyár építésén.

Az Uniper, a Rotterdam The Hague repülőtér, a Climeworks és a SkyNRG által indított másik kezdeményezés pedig egy rotterdami, fenntartható kerozint előállító bemutatóüzem, ami a levegőből kivont szén-dioxid felhasználásával állítja elő a hajtóanyagot.

A konferencián Hollandia, Franciaország, Svédország, Németország, Finnország, Luxemburg és Spanyolország közösen nyilatkozta, hogy a koronavírus okozta helyzetből való kilábalás kéz a kézben kell, hogy járjon a légiközlekedés fenntarthatóságának növelésével.