A most épp felesleges Airbus-óriásgépeivel dedikált áruszállító charterjáratokat indított az Emirates, a cargo-divízió elsősorban a járvány elleni védekezéshez szükséges egészségügyi eszközöket fuvarozza a típussal.

A légitársaság közlése szerint sürgős szállításra használják majd a plusz kapacitást, amelyre a folyamatosan növekvő igény miatt egyre nagyobb szükség van. Az első járattal egészségügyi eszközöket szállítottak Szöul és Amszterdam között Dubaj érintésével.

Az Emirates kisebb átalakításokat végzett az A380-ason, így az óriásgép akár 50 tonna árut is képes szállítani.

Forrás: Emirates

A közlemény szerint ezt a tömegű árut a gép rakodóterében képes szállítani, ahova az utasszállító járatok esetében csak 17 tonna árut rakodnak.

A légitársaság azonban ennél is jobban szeretné kihasználni a repülőgép adottságait, és az utastérbe szintén terveznek árut rakodni, bár ehhez nem távolítják el az üléseket. Az áruszállító üzletág novemberre már több ilyen járatot is szervezett az A380-asok használatával.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Emirates Skycargo jelenleg 135 célállomást szolgál ki, a gyárilag e célra készült Boeing 777F áruszállító gépek mellett már az anyacég 14 olyan 777-300ER-jét is használja, amelyek turista osztályáról eltávolították a székeket.

A légitársaság emlékeztetett, hogy Dubajban a közelmúltban hozták létre a világ legnagyobb olyan raktárát, amely a koronavírus elleni vakcina tárolására, majd szortírozására alkalmas. Emellett felállítottak egy olyan gyorsreagálású csapatot, amelynek feladata a vakcinák szállításának koordinálása lesz.

A karácsonyi időszak közeledtével egyre fontosabbá válik a csomagrendelés miatt az áruszállítási kapacitás biztosítása. A járvány második hulláma miatt viszont egyre több járatot függesztenek fel a légitársaságok, emiatt folyamatosan emelkedik a kieső áruszállító kapacitás is.