Low-cost légitársaság létrehozását jelentette be az Etihad Aviation Group és az Air Arabia. Az új, Abu-Dzabi repterén bázist nyitó diszkont céget vegyesvállalati formában működteti majd a két fél.

A légitársaság neve Air Arabia Abu Dhabi lesz, és a low-cost utazás iránt a Közel-Keleten is növekvő keresletre kíván ezzel rárepülni a két alapító.

A közlés szerint a fapados légitársaság önállóan működik, és kiegészíti majd az Etihad Airways szolgáltatásait.

Az Air Arabia Abu Dhabi – low-cost cég lévén – elsősorban a pont-pont utasokra fókuszál majd, és Abu-Dzabi turizmusának fellendülését várják tőle. Egyelőre útvonalhálózatról még nem közöltek részleteket, és azt sem jelentették be, hogy a légitársaság hány gépes flottával kezdi meg az üzemelést.

Forrás: Air Arabia

Az Etihad-csoportnak ez az első jelentősebb befektetése, mióta a holding több korábbi részesedésvásárlása is rosszul sült el (pl. Air Berlin, Alitalia). A vegyesvállalat létrehozása az Etihad folyamatban lévő átstrukturálási programját is támogatja a közlés szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új low-cost légitársaság a dubaji központú Flydubainak állít majd közvetlen konkurenciát, amely az utóbbi években egyre közelebb került az Etihad-rivális Emirates légitársasághoz.

A 2003 óta működő Air Arabia központja az Egyesült Arab Emírségekben, Sardzsában van, de a légitársaság vegyesvállalati formában három kisebb légicégben is érdekelt: az Air Arabia Egypt, az Air Arabia Maroc és az Air Arabia Jordan is a cégcsoporthoz tartozik. A korábbi hírek szerint az Air Arabia 120 darab keskenytörzsű repülőgép megrendeléséről folytat tárgyalásokat a két nagy gyártóval.

A közlemény kiemeli, hogy míg a Közel-Keleten 2009-ben a low-cost légitársaságok által kínált székkapacitás 8 százalékot tett ki, 2018-ban már 17 százalék volt a részesedésük.