Közel 400 millió eurós áthidaló állami kölcsönt kapott a Thomas Cook németországi leányvállalata, a Condor, a légitársaság ettől függetlenül csődvédelembe vonul, és megkezdi a befektetők keresését.

A Handelsblatt szerint a jóváhagyás után a 380 millió eurós hitelt a német állami beruházási bank folyósítja, egyik felét az állam, a másik felét Hessen tartomány biztosítja.

Ralf Teckentrup, a társaság igazgatóságának elnöke a cég 4900 dolgozója nevében is megköszönte a támogatást. Hozzátette: a hitellel a téli menetrendi időszakot szeretnék átvészelni, megjegyezve, hogy a likviditásukat hónapok óta a Thomas Cook használta fel arra, hogy a teljes anyacég-csoport a felszínen maradjon.

A közlés szerint a Condor önmagában nyereséges, és az üzem szempontjából egészséges társaság.

Fotó: AIRportal.hu

Ugyanakkor a cég várhatóan csődvédelmet fog kérni: ezzel meg tudják védeni magukat a befektetőktől (és a Thomas Cooktól is), másrészt időt nyernek arra, hogy megtervezzék a szükséges lépéseket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég vezetése és a csődbiztos egyúttal új befektetőt is szerezne, Teckentrup egyelőre szakmai és pénzügyi oldalnak egyaránt örülne. Legutóbb az Air Berlin tett ilyen lépést, annak vége a társaság csődjével végződött.

További részletek mellett a vezető azt is elmondta, hogy 6-8 héten belül nem vár megegyezést senkivel, de biztos abban, hogy sikerül befektetőt találni. Felemlegette, hogy tavaly télen a Thomas Cook is el akarta adni légitársaságait, és már akkor jelentős érdeklődés mutatkozott, ezekkel a cégekkel is felveszik a kapcsolatot.

Min arról korábban beszámoltunk, a Thomas Cook légitársaságaiért a Lufthansa (amely később visszalépett), a Virgin Atlantic, illetve a Wizz Air befektetője, az amerikai Indigo Partners is érdeklődött, az ügyletet végül a Thomas Cook fújta le.