Fizetésképtelenné vált az airberlin, ezért csődvédelmet és fizetésképtelenségi eljárást kezdeményez maga ellen. Az Etihad bejelentette: kihátrál a társaság mögül.

A társaság üzemelése nem állt le, a járatok normál rend szerint közlekednek, a menetrend változatlan és jegyet is lehet foglalni.

A csődvédelem alatt az átstrukturálás is folytatódhat úgy, hogy a járatok üzemelése nem kerül veszélybe. A Lufthansának wet-lease ügyletben átadott gépek továbbra is a német légitársaságnál maradnak.

A légitársaság közleménye szerint a német állam 150 millió euró áthidaló kölcsönt biztosít az airberlinnek az üzem zavartalansága érdekében. Eközben a tárgyalások tovább folynak a Lufthansával és más piaci szereplőkkel a cég egyes részeinek értékesítéséről.

Az airberlin bejelentette továbbá, hogy igazgatóságából két tag lemondott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansa-csoport lapunkhoz eljuttatott közleményében jelezte, hogy segítséget nyújt az airberlinnek az átszervezésben.

Már tárgyalnak arról, hogy az airberlin csoport egy részét felvásárolják és vizsgálják a lehetőségét az emberek továbbfoglalkoztatásának, illetve a létszám bővítésének is.

A tárgyalásokat rövid határidővel le szeretnék zárni.

Az Etihad közleményében tudatta: rendkívül elkeserítő az airberlin lépése, mivel a öböl-menti társaság hat éven keresztül, komoly tőkével támogatta az airberlint.

Fotó: AIRportal.hu

Az airberlin évek óta százmilliós veszteséget termel, és ezen az Etihadtól kapott tőke és tudás sem tudott segíteni. Harminc százalékos tulajdonosa az elmúlt évben főként az airberlin és az Alitalia miatt milliárdos veszteségbe sodródott. Az arabok emiatt úgy döntöttek, kihátrálnak a társaság mögül és megszüntetik a cég támogatását. Magyarul elzárták a pénzcsapokat.

A 2016-os évben rekord méretű, 780 millió eurós veszteséget hozott össze az airberlin és az idei év első negyedévében is közel 300 millió eurós veszteséget jelentett. A hat éves Etihad-résztulajdon ideje alatt kumuláltan 2,7 milliárd veszteséget hozott össze a berlini gárda és 1,3 milliárd euró adósságot vettek a nyakukba.