Új abszolút rekord született a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér életében, júliusban átlépte az érkező és induló utasok száma a 1,5 milliót.

A Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint júliusban 1 millió 512 ezer utas fordult meg a repülőtéren, ez 13,8 százalékkal haladja meg a tavaly ugyanebben a hónapban mért szintet.

A szállított áru mennyisége 12 213 tonna volt júliusban, mely 13,8%-kal haladta meg az előző évi adatot. A repülőgép fel- és leszállások száma 11 164 volt, mely 10,6%-kal volt magasabb, mint tavaly júliusban.

Az utasforgalom és a repülőgépmozgások növekedése számos, egymást segítő tényezőnek tudható be, hiszen Magyarország és Budapest változatlanul vonzó idegenforgalmi célpont, kedvező a külföldiek számára a forint/euró árfolyam és júliusban rendezték a Forma-1-es Magyar Nagydíjat is – olvasható a Budapest Airport közleményében.

Forrás: Budapest Airport

Ez az ötvenhatodik egymást követő hónap, amikor a budapesti repülőtéren bővül az utasforgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az idei eredményekben az is fontos szerepet játszik, hogy egyszerre négy észak-amerikai célállomás vált elérhetővé, a már itt lévő cégek nagyobb kapacitású gépeket küldenek Budapestre, illetve új járatok indításával bővítik a budapesti menetrendet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert: idén a LOT New Yorkba és Chicagóba, az American Airlines Phildelphiába, az Air Canada Rouge pedig Torontóba kínál járatokat Budapestről. A Qatar Airways a napokban bővítette kapacitásait az Airbus A330-200-as szélestörzsű gép ideiglenes beállításával. Ezek mellett továbbra is népszerűek a hagyományos európai és földközi-tengeri nyaralóhelyek, így a spanyol, a görög, a portugál és az olasz tengerparti városok, és kezd visszatérni a törökországi Antalya is a legkedveltebb célállomások közé.

Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója azt emelte ki, hogy a ferihegyi repülőtéren tapasztalt bővülés rátája két és félszer akkora, mint az európai átlag és a régióban is kiemelkedőnek számít.

Fotó: Ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Az első félévben Budapesten mintegy 6,8 millió érkező és induló utas volt, ez 17,2 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az árufogalom a január-júniusi időszakban 70 400 tonna volt szemben a tavalyi 61 200-zal, ez 15 százalékos növekedésnek felel meg. A gépmozgások száma az első félévben 53 700 volt, 12 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanilyenkor.

A tavalyi év rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 13 097 239 utas fordult meg a repülőtéren 2017-ben, mely 14,5 %-os növekedés 2016-hoz képest. A repülőtér utasforgalma 2018-ban várhatóan eléri a 15 milliót.