Egy Air Asia X Airbus A330-300-as hajtóművének meghibásodása miatt a Rolls-Royce közölte, hogy áttekinti a Trent 700-as szerkezetek felépítését.

Az utóbbi időben a 787-esek, illetve az új generációs A330neo hajtóműveinek problémáival a hírekbe került Rolls-Royce újabb, ezúttal régebbi gyártmányát érinti valószínű hiba.

A flightglobal.com cikke szerint egy tavalyi eset nyomán a brit vállalat közölte, hogy áttekinti a régebbi generációs A330-asok Trent 700-as hajtóműveinek szerkezeti felépítését.

Az Air Asia X egyik A330-300-asának hajtóműve tavaly júliusban madarakat szívott be, ennek következtében pedig elemek szabadultak el a szerkezetben, olajfolyást és tüzet okozva.

Egy Air Asia X A330-as esete miatt folyik a gondolkodás (Fotó: Airbus)

A balesetről szóló, nemrég elkészült végleges jelentés szerint a három kisebb testű madár miatt a ventillátorfokozat egyik lapátjáról letört egy rész, amely miatt kiegyensúlyozatlan lett a forgás, vibrációt okozva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ettől pedig további részegységek szabadultak el a hajtóműben, kárt okozva a kompresszorfokozatban is. Egy tömítés pedig elengedett, amely olajfolyást eredményezett, így tűz is keletkezett.

A hajtómű kigyulladása miatt  pedig megolvadt egy alumíniumból készült részegység.

Igaz ugyanakkor, hogy komoly szerkezeti elemek nem károsodtak, mert azok magasabb hőmérsékletet is elviselő anyagból készültek.

Mivel ausztráliai járatot teljesített a repülőgép, az ország repülésbiztonsági hivatala folytatta a vizsgálatot, közlésük szerint a Rolls-Royce az európai repülésfelügyelettel, az EASA-val karöltve egyeztet a következményekről. A brit hajtóműgyártó eszerint áttekinti a Trent 700-as felépítését, és megvizsgálja, hogy elkerülhető-e a hasonló károsodás.

Az érintett A330-as egyébként tankönyvszerűen végrehajtotta a kényszerleszállást Brisbane repülőterén, egy működő hajtóművel és túlsúllyal (hiszen hosszabb járatra készült), miután a kigyulladt szerkezetet lekapcsolták és beindították az oltórendszert. Az ausztrál hivatal ennek kapcsán közölte azt is, hogy látható, milyen fontos a repülőszemélyzet megfelelő képzése, amikor ilyen éles helyzet adódik.