Egy kiszolgált Boeing 747-est az amszterdami reptérről a szomszédos Corendon Village hotelhez vittek az elmúlt éjszakákon. A turisztikai cég légitársaságának színeire festett Jumbo néhány hónap múlva már látogatható lesz. Videón örökítették meg a különleges műveletet, de azt is, amikor egy pihenő alkalmával az egyik helyi lakos átmeneti szomszédja lett a gép.

Forrás: Corendon Vliegvakanties – Facebook

Szándékosan vagy sem, mindenesetre a típus szűzfelszállásának ötvenedik évfordulóján, február 9-re virradó éjszaka egy nyugdíjazott Boeing 747-400-ast átvontattak az amszterdami reptérről a szomszédban lévő hotel elé.

A különleges művelet összességében több napig tartott az Aerotelegraph helyszíni beszámolója szerint.

A harminc éves Jumbo a Schiphol melletti Corendon Village szálloda attrakciója lesz, a turisztikai konszern légitársaságának színeibe öltöztetett, 1989-es gyártású gépet a KLM-től vették meg tavaly. A Rómában elvégzett átfestés után decemberben visszarepülték Amszterdamba, ahol azóta kiszerelték a hajtóműveit és az értékesíthető részegységeit.

Majd hosszas előkészítés után, a Mammoet nevű, különleges szállításokat végző cég közreműködésével a gépet néhány napja a 18C/36C jelű, úgynevezett Zwanenburgbaan futópálya vonalában a reptér területén lévő földekre vitték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A pihenő után aztán a 747-est a több mint 200 tonnás és 1000 lóerős motorral felszerelt, 192 kerékkel rendelkező szállítójárművel az A9-es autópályát keresztezve átvontatták a túloldali mezőre.

Az út lezárásával járó művelet alig fél óráig tartott, a speciális trélert egyébként távirányítással lehet mozgatni, és fordulásra is képes a videók alapján. Az akciót követően pedig, egy újabb nap elteltével most vasárnapra virradó éjszaka a Jumbót a szálloda előtti végleges helyére vitték.

Forrás: Corendon Vliegvakanties – Facebook

A portálnak a turisztikai vállalat projektvezetője elmondta: eleinte egy Boeing 737-esben gondolkodtak, és csak viccelődtek, hogy milyen jó volna 747-est szerezni, de úgy vélték, lehetetlen lenne ehhez a szállodához egy ekkora repülőgépet fuvarozni.

A Jumbo még fénykorában, a KLM színeiben, a St. Maarten-i Maho Beach felett. (Fotó: AIRportal.hu)

Végül a szállítócéggel megkezdett tárgyalások után kiderült, nagyon is lehetséges, és miután meg tudták szerezni a KLM-től kivont, PH-BFB lajstromjelű Jumbót, végül az ötlet megvalósítása mellett döntöttek.

A kiszuperált Jumbo pedig nem csak a hotel vendégeinek, hanem bárki számára nyitva áll majd.

A következő hónapokban kiállítást rendeznek be a fedélzetén, amely a légiközlekedésnek és a típusnak is emléket állít, de élményrészleg is lesz benne, ahol a repülést tapasztalhatják meg a látogatók.

Corendon Mission 747 ✈️

KIPPENVELMOMENT!!! De 'Queen of the Skies' is geparkeerd in de achtertuin van het Corendon Village Hotel Amsterdam. Missie geslaagd 🙌 🎉 #corendonmission747 #boeing747 #corendonhotels

Közzétette: Corendon Hotels & Resorts – 2019. február 10., vasárnap

Felgyorsított videó az autópálya keresztezéséről:

Egy helyi lakos szomszédságában is megállt a Jumbo: