Véglegesítette Airbus A380-asokra vonatkozó igényét a Transaero Airlines. A légitársaság ezzel az első lesz Oroszországban, sőt a szovjet utódállamok, a Független Államok Közösségének országaiban, valamint a kelet-európai régióban is, amely szolgálatba állítja a kétemeletes óriásgépet.

Nagy nap a mai a Transaero Airlines-nál hiszen nem sokkal a 212 milliós Sukhoi Superjet megrendelés bejelentését követően adták hírül, hogy az Airbus-szal is szerződést kötöttek négy darab A380-800 típusú Superjumbo vásárlására.

A Transaero 2011 októberében jelentette be először, hogy komolyan érdeklődik az európai repülőgépgyár legnagyobb típusa iránt, amelyet szándéknyilatkozat formájába is öntöttek. A véglegesített szerződés aláírására ma került sor. Az aláíró felek a légitársaság képviseletében Olga Pleshakova asszony, a Transaero Arilines vezérigazgatója, míg az Airbus részéről Christopher Buckley, az európai vállalat régióért felelős alelnöke voltak.

A moszkvai székhelyű légitársaság a fővárosból indított hosszú távú járatokon tervezi üzemeltetni a négyhajtóműves típust. A hivatalos közlemény nem említ konkrét desztinációkat, de az AIRportal érdeklődésére a légitársaság kommunikációs osztályának vezetője elárulta, hogy elsősorban a délkelet-ázsiai és karibi, nagy kihasználtságú útvonalaikon tervezik forgalomba állítani az A380-asokat, de egy európai desztináció, a spanyolországi Barcelona is szerepel terveik között. Az első gép átadására várhatóan 2015-ben kerül sor – tudtuk meg szintén extra információként a vállalattól.

A repülőgépeket háromosztályos fedélzeti kialakítással rendelik, az utasférőhelyek pontos számát egyelőre nem közölték, maradt a tavalyi szándéknyilatkozatban is említett körülbelül 700 üléses kialakítás. A hajtóműválasztást is csak későbbre ígérte az orosz megrendelő.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgépbeszerzés finanszírozója, mint arról korábban oldalunk is beszámolt a VEB Leasing lesz. A négy gépes rendelés összértéke mintegy 1.7 milliárd dollárra tehető.

A Transaero Airlines tavaly jelentette be, hogy az amerikai gyártó legnagyobb típusára, a Boeing 747-8 Intercontinentalra is igényt tart. A vezérigazgató asszony négy gépről írt alá 1.3 milliárd dolláros előszerződést.

Exkluzív: Transaero Airlines A380-800 légitársasági rendering, elsőként az AIRportal.hu-n!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!