A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) a járványhelyzet miatt mobilapplikáció formájában elektronikus útlevelet vezetett be, amely akár az oltottság ellenőrzésére és az adatok megosztására is alkalmas. Az Etihad és az Emirates az első két cég, amelynek utasai használhatják majd az alkalmazást.

Az IATA lapunkhoz eljuttatott közlése szerint a Travel Pass egy olyan új okoseszközökre fejlesztett alkalmazás, amely a szervezet már rendelkezésre álló platformjait és rendszereit köti össze. Így lehetővé vált a beutazási szabályok, a hitelesített tesztközpontok és a teszteredmények tárolása, valamint ezen adatok felhasználóhoz csatolása.

Forrás: Etihad Airways

A Travel Pass arra is alkalmas, hogy ellenőrizze, a felhasználó megkapta-e a koronavírus elleni védőoltást, milyen PCR-teszteredménye volt, és beléphet-e az adott országba.

Ezeket az adatokat az alkalmazás a hatóságokkal és légitársaságokkal is meg tudja osztani. Ez azért fontos, mert így utóbbiak a saját, az utas kezeléséhez használt belső rendszereikbe is át tudják vezetni az információkat, ezzel kényelmesebbé téve az utazást.

Az első légitársaság, amely használja majd az alkalmazást, az Etihad Airways lesz, a vállalat egyes járataira jelentkező utasok az alkalmazásban ellenőrizhetik a beutazási szabályokat, és kezelhetik a teszteredményüket. Erre 2021 első negyedévétől lesz lehetőség.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Emirates

A Travel Pass elektronikus útlevélben a teszteredményeken kívül a repülőjegyek, foglalási adatok is kezelhetők.

Mohamed Al-Bulúki, az Etihad Group üzemeltetési vezérigazgató-helyettese a lapunkhoz eljuttatott közleményben azt emelte ki, hogy Abu-Dzabi nemzeti légitársasága az egyetlen augusztus 1-je óta, amely minden utasától indulás előtti negatív PCR-tesztet kér. Erről digitális tanúsítványt is kiállít, így egyértelmű volt, hogy csatlakoznak az IATA programjához.

Nick Careen, az IATA áruszállításért, biztonságért, és utasforgalomért felelős helyettes vezetője fontos mérföldkőnek nevezte a lépést, mert szerintük csak ezekkel az eszközökkel lehet újraindítani a légiközlekedést.

A szervezet emellett az Emirates légitársasággal is megállapodott a Travel Pass használatáról, de a dubaji cég csak tesztüzemben használja majd az applikációt, várhatóan áprilistól bázisán alkalmazza az indulás előtti PCR-teszteredmények ellenőrzésére.