Az Európai Bizottság (EB) előzetes állásfoglalásában kifogásolja a Korean Air és az Asiana Airlines egyesülését, mert a testület szerint ez korlátozná a Dél-Korea és EU közötti piaci versenyt.

Az EB februárban indított részletes vizsgálatot a két légitársaság tervezett egyesülésével kapcsolatban, amely a rendelkezésre bocsátott dokumentumokat vizsgálta, valamint összegyűjtötte a konkurens légitársaságok és az ügyfelek véleményét.

A bizottság közlésében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az utasszállítás terén az üzlet csökkenti a versenyt a Dél-Korea és Franciaország, Németország, Olaszország, illetve Spanyolország közötti útvonalakon, emellett a két térség közötti légiáru-szállítási piacon is. A koreai cégek egyesülésével ugyanis messze a legnagyobb utas- és áruszállító légifuvarozó jönne létre az érintett viszonylatokon.

A bizottság augusztus 3-ig hozza meg a végleges döntést.

(Fotó: AIRportal.hu)

A Korean Air közlése szerint együttműködik az EB-vel annak érdekében, hogy eloszlassa a bizottság aggályait, és minden lehetséges intézkedést megtesz az egyesülés végleges jóváhagyásáért.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ilyen esetekben a légitársaságok a kapacitások csökkentését, vagy egyes útvonalak versenytársaknak történő átadását, valamint más egyek teljesítését szokták vállalni a hatósági jóváhagyás megszerzése érdekében.

A brit hatóság jóváhagyását például azzal sikerült megszereznie a Koreannak, hogy lehetővé teszik a Virgin Atantic belépését a London és Szöul közötti útvonalon.

A két koreai légitársaság még 2020-ban jelentette be egyesülési szándékát, de az ügylet lezárásához még meg kell szerezni az európai uniós mellett az amerikai és a japán versenyhatóságok jóváhagyását is, a már meglévő tizenegy ország engedélye mellett. Az egyes hatóságok jóváhagyása nélkül az egyesülés során létrehozott új légitársaság nem üzemeltethetne járatokat az érintett országokba. A brüsszeli Politico információi szerint az amerikai igazságügyi minisztérium is az Európai Bizottsághoz hasonló véleménnyel van a fúzióról, így a légitársaság egyelőre az USA jóváhagyására sem számíthat.