Egy nagyszabású ceremónia keretein belül vehette át Toulouse-ban a Cathay Pacific Airways az 1000. legyártott Airbus A330-as repülőgépet. A jubileumi példány egy A330-300-as változat Rolls-Royce Trent 700-as hajtóművekkel szerelve. A légitársaság a testvérvállalat Dragonair céggel közösen üzemelteti a világ egyik legnagyobb, ilyen típusból álló flottáját, amely összesen 56 darab gépet számlál.

A mérföldkő a típus történelmében nem meglepő, hiszen az A330-as repülőgépek mind a mai napig a legkedveltebb szélestörzsűek közé tartoznak a piacon. Népszerűségüket az alacsony üzemeltetési költségeknek, a megbízhatóságnak és az utastér tágasságának köszönhetik, továbbá a kéthajtóműves elrendezés sokkal gazdaságosabb, mint a nagyobb, több hajtóművel szerelt vetélytársaké.

A Cathay Pacific Airways-t Ivan Chu, a cég egyik vezetője képviselte Franciaországban, aki elismerően nyilatkozott az A330-ról és elégedettségét fejezte ki a gép üzemeltetési mutatóival kapcsolatban.

John Leahy, az Airbus ügyfélkapcsolatokért felelős vezetője rövid nyilatkozatában méltatta a hongkongi céget és hangsúlyozta, hogy mennyire fontos partnernek tartják a Cathay Pacific-et. Ezt a sorozatos megrendelések is bizonyítják, amelyek a toulouse-i gyárhoz érkeznek a légi fuvarozótól.

Az első példány 1995-ös átvétele óta a Cathay Pacific Airbus flottája 38 darab A330-300-as és 11 darab A340-es repülőgépre növekedett, melyek a cég szélestörzsű flottájának gerincét alkotják. A Dragonair 21 darab egyfolyosós Airbus A320-ast és 18 darab A330-300-ast üzemeltet. A cégcsoportnak további tíz A330-asra van még érvényes megrendelése, az átadás ideje viszont egyelőre nem ismert.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A jubileumi repülőgép törzsén matrica árulkodik arról, hogy ez a példány az 1000. a sorban. (Fotó: Airbus)


Pár év múlva már nem csak a fent felsorolt Airbus gépekből fog állni a légitársaság flottája, ugyanis a cég összesen 48 darab A350XWB-t fog a üzemeltetni, melyekből 46 darabot a gyártól vásárol, kettőt pedig lízingelni fognak.

Az A330-ast jelenleg több, mint 100 légitársaság üzemelteti, fedélzetükön pedig körülbelül 1,2 milliárd embert szállítottak el a világ mintegy 300 repülőterére. A típusból a mai napig valamivel több, mint 1250 darabot rendeltek a légitársaságok.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!