Hosszabb várakozási időre kell számítania az utasoknak Ferihegyen az okmányellenőrzésnél, a Magyarországra történő belépés július 15-től érvényes szabályai miatt. A repülőtér üzemeltetője a hetekben végzi a nyári kaszálást, ezért átmeneti pályazárak várhatók Ferihegyen – közölte a Budapest Airport.

Július 15-től a magyar kormány a koronavírus-fertőzöttség alapján három kategóriába sorolta a világ országait és ehhez kötődően határozza meg a magyar és külföldi állampolgárok belépésére vonatkozó szabályokat.

A budapesti repülőtéren minden Magyarországra belépő személy okmányellenőrzésen, a hatóságok által meghatározott utasok pedig testhőmérséklet-mérésen, illetve szükség esetén további egészségügyi vizsgálaton esik át.

(Forrás: Budapest Airport)

Az országba történő belépésről a vonatkozó rendeletekben meghatározott feltételek alapján hatósági személy hoz döntést a helyszínen, az okmányok ellenőrzését és az adatfelvételt a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság látja el.

Az üzemeltető felhívja az utasok figyelmét, hogy a belépéskor alkalmazandó szabályok az utazók állampolgárságától és az egyes országok besorolásától függően eltérőek, ezért
az okmányellenőrzés és a beléptetés, kiváltképp a sárga és piros országokból érkezők esetében, a megszokottnál hosszabb időt vesz igénybe, esetenként sorbanállásra kell számítani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtér üzemeltetője biztosítja a megfelelő távolságtartást és a rendszeres fertőtlenítéseket az utasok egészsége és biztonsága érdekében.

A fokozott ellenőrzést és óvintézkedéseket az utasok és a dolgozók biztonsága érdekében vezették be, a Budapest Airport az utasok együttműködését és türelmét kéri.

Hatalmas területen kaszálják a füvet a reptér területén

A repülőtér üzemeltetője a vonatkozó jogszabályokban előírtak és karbantartási utasítások szerint rendszeresen végzi a légiforgalmi berendezések földi műszereinek, valamint a futópályák állapotának ellenőrzését, karbantartását.

A Budapest Airport a repülőtér területén csaknem 1100 hektár gyepet kezel, mely felület kaszálását jórészt nyáron végzi. Jelenleg is zajlik a két futópálya biztonsági sávjain belüli kaszálás, összesen 396 hektáron.

A munkavégzés során egy hat járműből álló géplánc: egy széles kaszával ellátott traktor, egy rendsodró traktor, egy bálázó traktor, egy rakodó traktor, egy kamion és egy szélező gép, illetve több kézikaszás is dolgozik.

Forrás: Budapest Airport

Átlagosan egy óra alatt körülbelül 5,5 hektárnyi terület kaszálását végzik el, a teljes folyamat a futópályák mellett mintegy 70 munkaórát vesz igénybe.

A mezőgazdasági munkák ilyenkor folyamatosak és előre tervezetten zajlanak, időtartamukat nagyban befolyásolhatja az időjárás és a repülőgép-forgalom.

A munkálatok ideje alatt általában néhány óra időtartamra pályazárást szükséges elrendelni.

Ennek következtében, a megszokott rendtől eltérően, a légiforgalommal kevésbé érintett lakott területek felett átmenetileg megnövekedhet a repülési műveletek száma. A munkálatok ütemezéséről a repülőtér folyamatosan frissülő weboldalán is lehet tájékozódni.

Megújultak a terminálok járatinformációs kijelzői

Az elmúlt időszakban a terminálon több fejlesztés is történt, amelyek segítik az utasok tájékozódását, könnyebb eligazodását a terminálon.

Megújult a járatinformációs monitorok grafikája: egységes, letisztult és jól látható módon jelennek meg a járatokkal kapcsolatos információk a terminál minden részén.

A Budapest Airport április végén kezdte meg a beszállítókapuk újraszámozását, melynek köszönhetően egyszerűbbé vált a terminálokon történő eligazodás. A korábbi A, B, C és D jelű kapuk helyett a jövőben a 2A terminálon A jelű, a 2B terminálon B jelű beszállítókapuktól indulnak a repülőgépek.

A terminálon található eligazító táblák nagy részét is lecserélték, így az utasok tájékozódását egységes és letisztult feliratok segítik magyar, angol és kínai nyelven. A táblák háttérvilágítását a korábbi fénycsöves helyett energiatakarékos LED-es technológiára cserélték.

Forrás: Budapest Airport