Balesetet szenvedett az Air India Express Boeing 737-800-asa Indiában.

A repülőgép Dubajból tartott a dél indiai Kozhikode Nemzetközi Repülőtérre.

Az IX 1344-es járatot teljesítő Boeing 737-800-as esős időjárásban érkezett a repülőtérre, és a 10-es jelű futópályára lecsökkent látási viszonyok mellett, oldal-hátszélben végrehajtott leszállást követően nem tudott megállni a nedves betonfelületen.

A repülőgép a futópálya végén túlfutott, ezt követően egy meredek rézsű alján állt meg, a 737-es orr- és farokrészei leszakadtak a gép törzséről.

A repülőgép fedélzetén 174 utas, köztük 10 kisgyermek, illetve 7 fős személyzet tartózkodott az Air India Express közlése szerint, többen is megsérültek a balesetben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az indiai News 18 portál első értesülései szerint az egyik pilóta és két utas életét veszítette, de az áldozatok száma folyamatosan növekszik, még több embert keresnek a mentőcsapatok a gép roncsai között.

Az indiai polgári repülésért felelős miniszter órákkal később azt közölte, hogy a katasztrófának 18 halálos áldozata van, köztük a repülőgép két pilótája.

A fedélzeten tartózkodók közül 127 ember van kórházban, többen súlyos, válságos állapotban.

A repülőgép adatrögzítőit megtalálták a hatóságok.

Az Aviation-Safety.net információi szerint a baleset a második megközelítést követően történt, az első leszállási próbálkozást megszakította a személyzet.

A repülőtér egy fennsíkon helyezkedik el, és egyetlen, 10/28-as irányú futópályával rendelkezik. A leszállásra használható pályahossz mindkét irányból 2850 méter, a pályavégeken 93 x 90 méteres biztonsági területet (Runway End Safety Area – RESA) alakítottak ki.

A balesetben érintett VT-AXH lajstromjelű repülőgépet 2006 novemberében gyártották, 13 éves és 9 hónapos volt.

A katasztrófa okait és felelőseit az ilyenkor szokásos hatósági vizsgálat hivatott felderíteni, de a legtöbb esetben a leszállást követő túlfutásos események többsége pilótahiba miatt történik, vagy nagyban hozzájárulnak a személyzet nem megfelelő döntései, reakciói.

Az előzmény a legtöbb esetben, hogy a repülőgép túl nagy sebességgel, vagy a futópálya földet érési zónája után ér földet, és nem marad elegendő pályahossz a fékezésre.

Rosszabb esetben a nem megfelelő sebesség és a túl későn történő földet érés egyszerre okozza a balesetet, amelyhez csak hozzájárul a kedvezőtlen időjárás és a vizes, csúszós futópályafelület.

Az ilyen események azzal kerülhetők el, ha a személyzet időben felismeri, hogy nem stabil a megközelítés, és a késői földet érés előtt, vagy annak pillanatában, egy esetleges elpattanás után, még a fékezés megkezdése előtt átstartolást hajt végre. Amennyiben olyannyira kedvezőtlenek a körülmények (időjárás, fékhatás), akkor az első, vagy második sikertelen leszállási kísérletet követően a pilóták nem erőltetik a leszállást, hanem kitérő repülőtérre irányítják át a járatot.

Helyszíni felvételek: