Balesetet szenvedett az ukrán Cavok Air UR-CKC lajstromjelű, Antonov An-74TK-100 típusú áruszállító repülőgépe az afrikai São Tomé szigetén.

Az első hírek szerint a kéthajtóműves ukrán áruszállító repülőgép feltehetően egy megszakított felszállást követően futott túl a São Tomé Island Airport (TMS) 29-es jelű futópályáján.

A repülőgép 2013. októberében járt Ferihegyen. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A repülőgép 2013. októberében járt Ferihegyen. (Fotó: AIRportal.hu)

A repülőgép a helyszíni fotók tanúsága szerint a repülőtér kerítésénél, egy árokban állt meg. A repülőgép orr része teljesen összetört.

A helyszínen készült fotók tanúsága szerint a repülőgép jobb oldali, kettes hajtóművén a sugárfordító működésbe lépett, míg a másik hajtóművön nem.

Az ASN információi szerint a repülőgép a felszállást megelőző nekifutás során több madárral ütközött és az An-74-es egyik hajtóműve is beszívott egy vagy több madarat. A pilóták emiatt döntöttek a felszállás megszakítása mellett, azonban a repülőgép nem tudott lefékezni a 2190 méter hosszú futópálya végéig.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgép fedélzetén a hatfős személyzet tartózkodott, egyes hírek szerint mind a hatan, más értesülések szerint öten sérültek meg a balesetben.

A balesetet szenvedett repülőgépet 1992-ben gyártották, 2012 augusztusa óta teljesített szolgálatot az ukrán áruszállító légitársaság flottájában.

Az ukrán Cavok Air légitársaság honlapja szerint kilencgépes flottát üzemeltet, melyben egy darab a mostani balesetben érintett An-74-es és nyolc darab Antonov An-12 repülőgép teljesít szolgálatot.

A balesetet szenvedett repülőgép néhány éve járt Ferihegyen is.

Helyszíni fotók a balesetet szenvedett repülőgépről

Forrás: Facebook