A Miami repülőterén végrehajtott leszállás során balesetet szenvedett és kigyulladt a dominikai Red Air légitársaság McDonnell-Douglas MD-82 típusú repülőgépe, a fedélzeten tartózkodó 140 ember közül hárman megsérültek.

Az USA Szövetségi Légügyi Hivatalának (FAA) közlése szerint a dominikai Red Air légitársaság L5 203-as számú járata június 21-én, helyi idő szerint este 6 óra után érkezett a Santo Domingo-i Las Américas José Francisco Peña Gómez repülőtérről Miamiba.

A járatot teljesítő, több mint 31 éves, McDonnell Douglas MD-82 típusú, HI1064 lajstromjelű utasszállító repülőgép bal oldali főfutóműve a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) közleménye szerint a 09-es futópályán történő földet éréskor összecsuklott.

Az MD-82-es ezt követően már lassabb sebességnél balra lesodródott a futópálya felületéről, aztán részben egy füves területen, részben egy gurulóúton állt meg.

A repülőgép jobb oldali főfutóműve és orrfutóműve is becsuklott/kiszakadt a futópálya elhagyása után, a jobb szárnyánál a megállást követően a helyszíni felvételek szerint tűz és sűrű fekete füst keletkezett, amelyet a kiérkező reptéri tűzoltóegységek gyorsan megfékeztek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fedélzeten tartózkodókat a bal szárny feletti és a törzs bal oldalának hátsó vészkijáratain, majd a bal oldali első ajtón és annak vészcsúszdáján időben sikerült kimenteni a gépből. A felvételek tanúsága szerint több utas a kézipoggyászával menekült a fedélzetről.

A repülőtér közlése szerint
mindössze három embert kellett kórházba szállítani könnyebb sérülésekkel.

A repülőgépben komoly károk keletkeztek.

A dominikai Red Air légitársaság 2021 novemberében kezdte meg működését három, a balesetet szenvedett géphez hasonló korú MD-80-as repülőgéppel. A cég napi két járatot üzemeltet az ország fővárosa és Miami között.

Az FAA és az NTSB megkezdte az esemény kivizsgálását.