December 28-án bemutatta az ukrán Antonov állami repülőgépgyártó az An-178-100R új generációs többcélú katonai szállítógép prototípusát, amellyel a berepülési és tanúsítási programot hajtják majd végre.

Az An-178-100R alkalmas lesz csapat- és teherszállításra, egészségügyi mentési feladatokra, rakományát ejtőernyős teherdobással is célba juttathatja.

Az orosz részegységektől mentesített változat gyártásában több mint harminc ukrán vállalat vesz részt, amelyek 177 különböző alkatrészt szállítanak a típushoz, emellett európai, amerikai és kanadai beszállítók termékeit is használják.

Forrás: Antonov

A gyártó közlése szerint a típusváltozat fejlesztésénél nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a repülőgép összes rendszerét a minőség szempontjából új szintre emeljék, beleértve a hidraulikát, a kormányszervek működtetését, az energiaellátást, valamint a repülőgép avionikai rendszereit és számítógépes vezérlését is.

A típusból az ukrán állam egyelőre három példányt rendelt meg a gyártótól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint korábban megírtuk, az An-148/158 regionális utasszállító alapjain kifejlesztett, szintén vállszárnyas An-178 hasonló kategóriában helyezkedik el, mint a Magyarország által is megrendelt Embraer KC-390-es, de csak 18 tonna hasznos terhet szállíthat, szemben a brazil típus 23 tonnájával, és maximális hatótávolsága is közel 1000 kilométerrel kisebb.