A Boeing frissített előrejelzése szerint Kína az elkövetkezendő húsz évben ezermilliárd dollárt költ majd repülőgépekre, ebből mintegy 7200 gép kerülhet a világ egyik legnagyobb gazdaságába.

Az amerikai gyártó lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint mintegy 7240 gépre lesz szüksége az országnak a következő húsz évben, ezek listaáron számolt értéke 1100 milliárd dollár.

Érzékeltetésképp, ez Ausztrália teljes tavalyi GDP-jének összege.

A Boeing minden évben nyilvánosságra hozza becslését, a tavalyihoz képest a mostani becslés a gépek számában, illetve annak értékben 6,3 százalékkal magasabb értéket mutat. Ennek oka, hogy Kína stabilan fejlődő gazdaság, a középosztály nagy ütemben növekszik és erősödik, így a légiutazás is folyamatosan tud növekedni.

Fotó: AIRportal.hu

A 7240 gépből a Boeing mostani becslései szerint a rendelés kétharmadát, 5400 darabot a keskenytörzsűek tehetnek ki 570 milliárd dollárt értékben, mivel ezekkel bonyolítják a belföldi és regionális forgalmat. A szélestörzsű gépek piacán 1670 gépre lát igényt az amerikai gyártó 450 milliárd dollárt értékben, óriásgépekre csak az áruszálló piacon látnak igényt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez a világ teljes repülőgép igényének 18 százalékát teszi ki. A Boeingnek a kínai piacon 50 százalékot meghaladó mértékű részesedése van.

A kínai kiutazó szektor évente 200 milliós utasforgalmat bonyolít és évről évre növekszik, a nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint Kínában a világon a második legnagyobb a belföldi forgalom az Egyesült Államok után, a növekedési üteme viszont a duplája, 15 százalékos az amerikaiénak.

A Boeing a globális repülőgépigényt is felmérte, e szerint az amerikai gyártó arra készül, hogy 41 ezer gépre lesz szükség a világon a következő 20 évben 6 ezermilliárd dollár értékben.