Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfő kora délután, egy Belgrád–Moszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű, civil Airbus A319-es repülőgép miatt – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A belgrádi légiforgalmi irányítás olyan információt közölt a magyar irányítókkal, amely szerint a repülőgép fedélzetén bomba van – írta a HM közleménye.

A gépet a magyar-szlovák határnál visszafordították, miközben a NATO Déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit.

A készenléti géppár rövid időn belül azonosította a szerb A319-est, és kikísérte Magyarország légteréből, Szerbia irányába.

A magyar Gripen géppár addig maradt a határmenti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép le nem szállt Belgrádban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: fr24.com

Négy napon belül másodszor jeleztek bombariadót az Air Serbia szerb légitársaság Belgrádból Moszkvába tartó gépein, a múlt pénteki eset hamisnak bizonyult, a hétfői visszafordulás után még vizsgálódnak.

Múlt pénteken azt követően kellett annak a gépnek visszatérnie a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre, hogy bejelentés érkezett, miszerint robbanószer van az éppen felszállt utasszállítón. A gépet a leszállást követően átvizsgálták, de nem találtak rajta bombát.
Hétfőn szintén a felszállást követően kapott értesítést a repülőtér, hogy a 125 utassal és a személyzet öt tagjával elindult gépen robbanóanyag található.

A napokban több bírálat is érte Szerbiát, amiért “nyerészkedni” akar az Oroszország ellen bevezetett európai szankciókon, mert miután az európai országok betiltották az Oroszországba tartó repülőjáratokat, az Air Serbia megtöbbszörözte Moszkvába tartó járatai számát.

Fotó: AIRportal.hu