A dohai légitársaság a londoni felsőbíróságra (High Court) vitte az európai gyártóval az A350-esek festési hibái miatt kialakult vitát.

A légitársaság közlése szerint bár mindent megtettek azért, hogy peren kívül, konstruktív megállapodással zárják a vitát, ez nem sikerült, ezért nincs más választásuk.

A jogi vita bíróság elé vitelével azt szeretnék elérni, hogy az Airbus mélyreható vizsgálatokat folytasson és tárja fel a hiba okát, mivel ennek hiányában a katari cég szerint semmilyen javítás nem fogja megoldani a helyzetet.

Reuters via Twitter

A Qatar Airways 21 A350-esét a hiba miatt az ország légügyi hatósága földre parancsolta.

Az Airbus rövid válaszközleményében megerősítette, hogy megkapták a jogi anyagot, azt egyelőre a gyártó tanulmányozza, de mindenben védeni fogja eddigi álláspontját.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról többször beszámoltunk, a Qatar Airways több A350-esén  lepattogzott a festés, utóbb aztán fotók is kiszivárogtak erről, amely állítólag több légitársaságnál is előfordult, és a kommentárok szerint a gép villámvédelmét is érintheti.

Az Airbus szerint átfogó vizsgálat során megállapították, hogy a felületi festési hibák nincsenek hatással a típus légialkalmasságára, és ezt az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is megerősítette.