Theresa May brit miniszterelnök tőle szokatlan módon személyes Twitter-üzenetben adott hangot szerdán mélységes csalódottságának, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium súlyos büntetővámot rótt ki a kanadai Bombardier Aerospace repülőgépipari csoport újonnan kifejlesztett – jelentős részben Észak-Írországban gyártott – utasszállító típusára tiltott állami támogatás címén.

Michael Fallon brit védelmi miniszter alig burkoltan megfenyegette a Bombardier ellen panaszt benyújtó amerikai Boeing repülőgépgyárat, hogy veszélybe kerülhetnek nagy-britanniai hadiipari megrendelései.

A 108-133 személyes kategóriába tartozó kéthajtóműves, közepes hatósugarú C Series típus szárnyait és a kapcsolódó részegységeket a Bombardier belfasti üzemében gyártják.

Fotó: AIRportal.hu

A kanadai cég 520 millió font (190 milliárd forint) beruházással építette fel az észak-írországi üzemet, ahol 4100 alkalmazott dolgozik, de a beszállító hálózattól további 14 ezer észak-írországi munkahely függ.

A legnagyobb amerikai rivális, a Boeing panaszának helyt adva az amerikai szaktárca kedd este meghozott előzetes végzésében 219,63 százalékos importvámot vetett ki a C-Series típus minden egyes példányára.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ha a döntés jogerőre emelkedik, az gyakorlatilag eladhatatlanná tenné a típust az amerikai piacon.

Az egyik legnagyobb amerikai légitársaság, a Delta tavaly 125 C-Series repülőgépre adott rendelést a Bombardier-nak, 5,6 milliárd dollár értékben. A Boeing áprilisban nyújtott be panaszt, azon a címen, hogy a Delta “dömpingáron” jut hozzá a gépekhez, és ezt a kanadai gyártónak nyújtott hazai és brit állami támogatások tették lehetővé.

A Bombardier szerdai állásfoglalása szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium “abszurd” és “a valóságtól elrugaszkodott” döntést hozott, mindenekelőtt azért, mert a Boeing kínálatában nem is szerepel a C-Serieshez hasonló kategóriájú utasszállító repülőgép.

A végső szót a dömpingvitákban döntnöki jogkörökkel is felruházott, szövetségi hatáskörű amerikai külkereskedelmi bizottság (USITC) mondja ki a jövő év elején.

Szerdán Theresa May brit miniszterelnök a Twitter üzenőportálon adott hangot mélységes csalódottságának az amerikai kereskedelmi minisztérium döntése miatt. Hozzátette: a brit kormány folytatja az együttműködést a kanadai vállalattal az “életfontosságú” észak-írországi munkahelyek megőrzése érdekében.

A Downing Street szóvivője külön nyilatkozatban bírálta az amerikai döntést, mondván: London “nem ezt várja egy régi kereskedelmi partnerétől”.

A brit védelmi miniszter, aki szerdán éppen Belfastban tett látogatást, a BBC televíziónak kijelentette: a brit védelmi költségvetésből “a Boeing is hasznot húz”, de “ez a viselkedés veszélybe sodorhatja jövőbeni kapcsolatainkat”. “Ezt nem akarjuk, a Boeing fontos befektetőként és munkáltatóként van jelen az Egyesült Királyságban, de előnyben részesítenénk az ilyen viták tárgyalásos rendezését” – mondta Sir Michael Fallon.

A brit védelmi minisztérium tavaly 2,3 milliárd dollár értékben ötven Apache AH-64E típusú támadó helikopter rendelt a brit hadsereg számára a Boeingtől.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!