Felvetődött egy Budapest – Mumbai között közlekedő közvetlen légijárat elindításának lehetősége Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor Budapesten tartott találkozóján.

Forrás: Boeing

A tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Erdogan  az Origó tudósítása szerint azt mondta, hogy “a török légi társaság szeretne együttműködni Magyarországgal egy közvetlen Budapest-Mumbai légi járat létesítésében”.

Az MTI információi szerint Recep Tayyip Erdogan arról is beszélt, hogy a gazdasági vegyes bizottság a jövő hónapban ül össze ismét, és a turizmusban rejlő lehetőségekről beszélnek majd, valamint arról, hogy a világ különböző pontjain milyen közös befektetésekre nyílik lehetőség.

A török légitársaság Budapest és az indiai Mumbai között közvetlen járat indítását tervezi – tette hozzá.

A közvetlen járat elindításának ötlete meglehetősen meglepő, hiszen a Turkish Airlines a közeljövőben minden kapacitását, a tervek szerint október végétől megnyíló, új isztambuli óriáshubon kialakítandó operáció kiépítésére koncentrálja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Üzletileg a török légitársaságnak inkább azt diktálná az érdeke, hogy ráhordjon Budapestről az Isztambulból induló utas- és áruszállító járataira, ahogy ezt ma is teszi.

Ugyanakkor a magyar politika folyamatosan keresi annak lehetőségét – nemzeti légitársaság hiányában – hogy más, baráti országok légicégeinek adjon lehetőséget a magyarországi hosszú távú járatok piacán, ilyen lehetne egy Budapest – Mumbai járat is.

A Turkish Airlines jelenleg egy naponta közlekedő járatot üzemeltet Isztambul és Mumbai között, a járatokat a légitársaság Boeing 777-300ER repülőgépei teljesítik.

Amint korábban beszámoltunk róla, a török légitársaság Budapest és Isztambul között a 2019-es nyári csúcsszezontól heti 21-ről heti 28-ra bővíti járatainak számát. A járatokat továbbra is keskenytörzsű Airbus A320 és Boeing 737 családokba tartozó típusaival üzemelteti a cég.

Forrás: Boeing