A rossz pénzügyi kilátások miatt a codeshare-megállapodások felé hajlana a világ legnagyobb diszkont légitársasága, a Southwest Airlines.

Fotó: Southwest Airlines | © AIRportal.hu

Fotó: Southwest Airlines

A Chicago Business Journal szerint a légitársaság erről egy belső levélben értesítette a dolgozókat, okként pedig az árbevétel növelését jelölte meg a vezetőség.

Ennek viszont van egy gátja, mégpedig a pilóták, akikkel próbaszerződést próbálnak éppen aláíratni, és amelyben szó sincs arról, hogy a Southwest kikkel és milyen megállapodásokat köthet.

A légitársaságnak egyébként is egyeztetnie kell a 8500 pilótát tömörítő szakszervezettel, mielőtt bármilyen codeshare-megállapodást aláírnának. A téma egyébként a szakszervezet számára nem új, már tavaly is volt egy egyeztetés, amelyben az érdekképviselet felsorolta, hogy mely légitársaságokkal jöhet szóba ilyen megállapodás.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A listát a Business Journal nem közölte, mivel azt még a Southwest vezetősége sem kapta meg a szakszervezettől. Részben vélhetően ezért is, de végül meghiúsult a próbaszerződés aláírása 2015-ben.

Most, hogy újabb tárgyalások lesznek szintén szerződés témában, a cégvezetés azzal próbálkozik, hogy nem írnak bele a szerződésbe semmilyen feltételt a codeshare megállapodások kötéséről, viszont kikötik, hogy a szakszervezettel egyeztetni kell a megkötés előtt.

A világ legnagyobb diszkont légitársasága már korábban is jelezte, hogy az erős piaci versenyben a jövedelmezőség nyomás alatt van, ezért valamit kénytelenek lesznek kezdeni. Október végén mára arra is panaszkodott a társaság, hogy nagy a túlkapacitás az amerikai ultra low cost piacon, így az amúgy is szoros verseny még kiélezettebb.

Ez már a Southwest pénzügyi eredményein is meglátszott: a harmadik negyedéves pénzügyi jelentésében már 34 százalékos csökkenést mutattak ki az adózott eredményben, az üzemi eredmény pedig ennél is nagyobb mértékben, 43 százalékkal zuhant, és utóbbi mutató már az év egészét nézve is a negatív tartományban van a tavalyihoz képest, igaz egyelőre 5,7 százalékkal.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!