Csökkentette profit-előrejelzését a Ryanair, az ír fapados cég a sztrájkok, illetve azok költségvonzata miatt számol az előrejelzettnél mintegy 200 millió euróval kisebb adózott nyereségre.

A társaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint szeptemberben két napon is sztrájkot tartottak a német, holland, belga, spanyol és portugál légiutas-kísérők és pilóták, ez pedig további problémákat okoz a cégnél. Egyrészt a harmadik negyedévi előzetes foglalások rosszabbul alakulnak a tavalyinál, mert állításuk szerint az utasok újabb sztrájkoktól tartva elpártoltak mellőlük. Emiatt a meglévő jegyeket csak olcsóbban tudták eladni, 3százalékkal csökkent csak a második negyedévben az átlagos jegyár.

Másrészt ezen sztrájkoknak a 261-es uniós irányelv szerinti kártérítési vonzata is megnőtt. Az sem tett túl jót a cégnek, hogy a fedezeti ügylettel be nem foglalt kerozin ára 82 dollárra emelkedett hordónként. Ez a Ryanair teljes kerozin-felhasználásának 10 százaléka és 30 milliós lyukat üt a cég költségvetésében.

A Ryanair költségcsökkentésbe kezdett, ennek részeként a téli menetrendi időszakban 1 százalékkal kevesebb járatot üzemeltetnek a tavalyihoz képest. Bezárták az eindhoveni és brémai bázist is, bár a legtöbb járatot üzemeltetni fogják, csak másik bázisról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

MIndezek hatására a Ryanair a korábban becsült 1,25-1,35 milliárd eurós sávból az 1,10-1,20 milliárdos sávba várja az év végi eredményét. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez az érték a Laudamotion eredménye nélkül értendő, az “új” osztrák cég kiadásai várhatóan ennél is lejjebb viszik majd az ír társaság eredményeit.

Emellett a Ryanair sajnálatát fejezte ki a sztrájkok miatt, mint írták, a szakszervezetek kérésének eleget tettek, a fontosabb piacokon megkötötték a kollektív szerződéseket.

Szeptemberben az öt országa kiterjedő sztrájk idején naponta mintegy 350-400 járatot törölt a társaság, és a legutóbbi, múlt pénteki munkabeszüntetés is mintegy 150 járatot érintett.