Diszkriminációval vádolja néhány kirúgott légiutas-kísérő egykori munkaadóját, a Malaysia Airlinest. Van, akit a kora, van, akit a súlya miatt bocsátottak el – állítják.

A brit Telegraph azt írta, hogy öt légiutas-kísérőt a Malaysia Airlines azért bocsátott el, mert túl idősek. Mindannyian elmúltak 50 évesek, és több mint húsz éve dolgoztak a Kuala Lumpur-i cégnél. Az őket képviselő szervezet szerint azzal küldték el őket hivatalosan, hogy munkájukra nincs tovább szükség.

A szakszervezet szerint ez klasszikus példája a diszkriminációnak, amelyet meg kell szüntetni, mert nem csak igazságtalan, de kegyetlen is az utaskísérőkkel amellett, hogy természetesen jogszabályokba is ütközik a lépés. Úgy vélték, ez csak a kezdet és további húsz légiutas-kísérőt bocsáthatnak el ugyanezzel az indokkal, ahogy korábban azért is elküldtek női munkavállalókat, mert beteget jelentettek, vagy terhesek lettek.

A lap felidézett egy másik esetet is, amikor a légitársaság levelet küldött néhány dolgozójának a súlyukkal kapcsolatban, majd felbontották a munkaszerződésüket annak ellenére, hogy ezt a szabályok szerint nem tehetnék meg. A súllyal kapcsolatos elvárások csak a belső, nem publikált eljárásrendjükben szerepelt, amelyről senki sem tudott – fogalmazott Ismail Nasaruddin a Légiutaskísérők Nemzeti Szakszervezete (NUFAM) vezetője.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az erről szóló bizonyítékokat Nasruddin egy sajtótájékoztatón be is mutatta. Ebben a légitársaság azt írta, hogy az érintett személyzet a 18 hónapos fogyókúra ellenére sem tudott megfelelni az ideális súly követelményeinek. A bemutatott dokumentumok szerint ez 67 kilogramm, az elküldött kísérő pedig 89 kilogramm súlyú volt.

A Malaysia Airlines érdemben nem kommentálta a brit lap értesüléseit, annyit írtak válaszként, hogy a személyzettel kapcsolatos döntések nem a nagyközönségre tartoznak.

A NUFAM azonban nem hagyja annyiban az ügyet és a maláj közlekedési minisztériumhoz fordultak segítségért.

Nem ez az első eset, hogy a légiutas-kísérőket a súlyuk miatt küldik el. Tavaly az Air India 120 dolgozóját küldte diétára és tagadta meg munkába állásukat, mert túlsúlyosak voltak. Ennek hátterében az állt, hogy India légiközlekedési hatósága 2014-ben iránymutatást adott ki, amely szerint a férfi légiutas-kísérőknél 18-25-ös, a nőknél 18-22-es testtömegindex a megengedett, az e fölötti értékkel rendelkezőket hivatalos is elhízottnak minősítették.