Duplájára emelné a belföldi járatok után fizetendő adót a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és ezt a díjat már az alap jegyárnak is tartalmaznia kellene.

A Simple Flying szerint a kormányzó párt azt tervezi, hogy a jelenlegi mintegy 7 eurós díjat 14 euróra emelné, de kivételt képeznének például a szigetekre repülő járatok, illetve azok is, amelyeket nem fosszilis üzemanyaggal teljesítenek a légitársaságok repülőgépei.

A kormány az intézkedéstől azt várja, hogy ezzel rá tudja venni az utasokat, hogy a belföldi légi járatok helyett vasúton közlekedjenek, a bevételből pedig különböző fenntarthatósági projekteket szeretnének finanszírozni.

Fotó: AIRportal.hu

Az adókivetés mellett ugyanakkor a német kormány az iparággal együttműködve szeretne megoldásokat találni a környezetvédelmi kérdésekben. A cél, hogy a rövidtávú repüléseket elektromos eszközökkel váltsák fel, a közép- és hosszútávú járatoknál pedig el kell érni a karbonsemlegességet.

Németország eddig sem volt rest adót kivetni a légiközlekedésre, a 7 eurós díj mellett az európai forgalmat újabb 7 euróval, egyes afrikai, közép-ázsiai és közel-keleti utazásokat további 23 euróval sarcolják, minden más országba tartó utazásnak 42 eurós adóvonzata van jegyenként.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A BBC tudósítása szerint Angela Merkel német kancellár a témával kapcsolatban Berlinben azt mondta, 2007-es tervük szerint 2020-ra 40 százalékkal kellene csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátásukat, de azt már most látszik, hogy nem sikerül elérni a kitűzött célt.