Egymilliárd dollárt, mintegy 16,4 milliárd randot tett félre a dél-afrikai kormányzat arra, hogy kifizessék az átalakítás alatt lévő South African Airways hiteleinek egy részét.

A Flightglobal szerint ez az összeg középtávon, három éven át nyújt biztosítékot arra, hogy a lejáró hiteleket, illetve az adósságszolgálat összegét megfizetik, a pénzt már elkülönítették a központi költségvetésben. A South African állami vállalatként a piacinál sokkal drágábban kapott csak hiteleket, ezért az utánuk fizetendő kamat is sokkal magasabb.

A kormányzat azonban már most azzal számol, hogy újabb jelentős összeget kell majd a South African Airways rendbe tételére áldozniuk, mivel a mostani 1 milliárd dollár csak adósságok kifizetésére megy el, az átalakítás költségei nincsenek benne.

Az SAA az elmúlt évtizedben 2,1 milliárd dollár veszteséget halmozott fel regionális leányvállalatával együtt, a hiányt pedig kölcsönökből fedezték. A kormány, mint tulajdonos, most ezt adósságterhet igyekszik csökkenteni, egyben igyekszik biztosítani a legalább nullszaldós üzemelést.

Fotó: AIRportal.hu

Az egymilliárd dolláros tartalék képzése a kormányzattól amiatt is késlekedett, mert az ország pénzügyi helyzete nem mondható a legstabilabbnak. A 2019-es költségvetés-tervezetben a GDP 1 százalékával, 10 milliárd dollárral fogták vissza a kiadásokat. Ugyanakkor a nehéz helyzetbe kerül állami vállalatok kisegítése 4 milliárd dollárjába kerül az ország adófizetőinek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A South African Airways december elején került csődvédelem alá, miután az amúgy is rossz helyzetben lévő légitársaságnál pont a rossz körülmények miatt sztrájkolni kezdtek a munkavállalók. A kormány akkor már bejelentette, hogy azonnal megkezdik a cég átalakítását, január végén pedig friss tőkét vontak be, ezzel stabilizálni tudták a helyzetet, de a kormányzati segítségnyújtásra mindenképpen szükség van.