A német légitársaság visszafizette az eddig felhasznált német állami hitelt, anyavállalata azon van, hogy a svájci, osztrák és belga tartozását is letudja.

A Lufthansa közleménye szerint 1 milliárd euró értékű kötvényt értékesített sikeresen, amelyek három és nyolc éves lejáratúak, előbbi 2, utóbbi 3,5 százalékos éves kamatozású.

A februárban kibocsátott 1,6 milliárd euró értékű kötvényekkel együtt a Lufthansa-csoport minden idén lejáró hitelét képes finanszírozni, és határidő előtt visszafizette a német állami hitelkeretből felhasznált 1 milliárd eurót.

Fotó: AIRportal.hu

Remco Steenberger, a Lufthansa pénzügyi vezetője azt emelte ki, hogy az állami hitel feltételeinél jóval kedvezőbb ajánlatokat kaptak a tőkepiacokról. Továbbra is azon dolgoznak, hogy amint lehet, visszafizessék az országok által biztosított forrásokat.

Március 31-ével a Lufthansa a rendelkezésére álló német, osztrák, svájci és belga hitelkeretekkel együtt 10,6 milliárd euró készpénzállománnyal rendelkezett, a támogatásból eddig 2,5 milliárdot használt fel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert, ennek az összegnek a része a Németország által biztosított 9 milliárd eurós kölcsön, amelyért cserébe 20 százalékos tulajdonrészt szerzett az állam a cégben. Spohr legutóbb a Eurocontrol videokonferenciáján beszélt arról, hogy várhatóan nem lesz szükség a teljes összegre.

Carsten Spohr, a Lufthansa-csoport vezetője már korábban is hangsúlyozta, hogy minél előbb szeretne megszabadulni az állami támogatás terhétől. Már csak azért is, mert a szerződés értelmében addig nem fizethetnek osztalékot, amíg használják az adófizetők pénzét.