Háromezer-hatszáz dolgozót érintő átszervezésen dolgozik az Airbus egyes hírek szerint, az A380-as gyártásának visszafogása és az A400M katonai szállítógép problémái miatt elbocsátások és más munkakörbe helyezések várhatók. A Brexit előkészületeként pedig a holding azt tervezi, hogy előre beraktároz brit gyártású részegységekből.

Miután a következő években csökkenti az A380-asok kibocsátását az Airbus, és az A400M katonai szállítógép körül is folyamatosak a problémák, várható volt, hogy ez a dolgozókat is érinti.

Az összesen mintegy 129 ezer munkavállalót foglalkoztató holding francia sajtóértesülések szerint 3600 alkalmazottat érintő átszervezésen dolgozik, elbocsátások és más területre való áthelyezések következhetnek – írja az aero.de portál.

Az egyelőre meg nem erősített információk szerint főleg a több német városban működő üzemek, a spanyolországi Sevilla és a nagy-britanniai Filton lehet érintett az átszervezésben.

Az előbbiek sorában ott van a hamburgi, a stadei, az augsburgi és a brémai egység, miközben a franciaroszági működést kevésbé érintené a terv.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A hamburgi üzemegységet is érintheti az átszervezés (Fotó: AIRportal.hu)

Az Airbus csak annyit közölt, hogy március 7-én hozzák nyilvánosságra az elképzeléseket, az üzemi tanácsokkal már tárgyalnak. Néhány éve már végrehajtott egy átszervezést a vállalat, akkor a bürokráciacsökkentés jegyében mintegy ezer dolgozótól váltak meg.

Eközben az európai holding készül a Brexitre is az aero.de másik írása alapján. Bizonytalan ugyanis, mi lesz Nagy-Britannia státusa, milyen lesz a gazdasági kapcsolat az unióval. Az Airbus jelentős bázissal rendelkezik az országban, az itteni két üzem, Filton és Broughton például repülőgép-szárnyakat készít, egyebek mellett.

A várhatóan jövő márciusban bekövetkező Brexit miatt az a terv, hogy előre beraktároznak brit részegységeket, ezzel kiküszöbölve az esetleges fennakadásokat a szállítási láncban.

Erről az Airbus egyik vezetőségi tagja, Tom Williams beszélt a minap, bár hozzátette, hogy a brit üzemnek jelenleg is feszített tempót diktálnak.