Nagy nehezen, de összehozták, megérkezett Hong Kongba az Air Belgium első menetrend szerinti járata.

AZ Air Belgium OO-ABA lajstromjelű Airbus A340-ese Brussel Zaventem repterén (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Magyar idő szerint ma hajnalban sikeresen megérkezett Hong Kongba a belga start-up légitársaság, az Air Belgium első KF852 számú járata, amelyet a légitársaság OO-ABB lajstromjelű Airbus A340-300-asa teljesített.

A repülőgép vasárnap délelőtt szállt fel bázisáról, a főképp low-cost légitársaságok által használt Brussels South-Charleroi repteréről, és 11 óra 21 perc repülés után érkezett meg Hong Kongba, ahonnan négy órás fordulóidőt követően visszaindult a belga fővárosba.

A cég távol-keleti, hosszútávú járatainak elindulását több tényező is hátráltatta, így hiába volt meg az üzemelési engedély már március közepén, a tényleges indulást folyamatosan csúsztatni kellett, így lett az eredeti 2017 októberi dátumból először március, majd nyár eleje.

Az elsődleges ok az Oroszország feletti átrepülési engedély hiánya volt, az ország hatóságai ugyanis nemzetbiztonsági okokra hivatkozva egy ideig visszatartották azt, így menetrend szerint közlekedő Air Belgium járat nem léphetett be az orosz légtérbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett nem sikerült időben bevezetnie a cégnek a GDS (Global Distribution System) repülőjegy-foglalási és disztribúciós rendszerét sem. A légitársaságban jelenetős résztulajdont vásárolt az egyik legnagyobb kínai turisztikai konszern, az UTour, amelynek utasai így nem tudtak repülőjegyeket vásárolni – írja az Aviation24.be.

Az Air Belgiumot 2016 végén azzal a céllal alapították, hogy összekapcsolja Brüsszelt a távol-kelettel, első sorban Kínával, nem meglepő tehát, hogy a második, jelen állás szerint júiustól vagy augusztustól üzemelő járat a szintén kínai Wuhan városába közlekedik majd. További célállomások megnevezésre egyelőre nem került sor, csak annyit közöltek, azok szintén a régióban lesznek majd.

A légitársaság jelenleg két darab Airbus A340-300-ast üzemeltet, amelyek korábban a Finnair flottájában repültek, de a modernebb, két hajtóműves Airbus A350-esek érkezése miatt feleslegessé váltak.

Az eredeti Air Belgium légitársaságot 1979-ben alapították, 1998-ban eladták a British Airtoursnak, a British Airways leányvállalatának, majd 2000. október végén megszűnt.