Az Embraer elkezdte brazil telephelyén a Magyar Honvédség első KC-390 Millennium többfunkciós repülőgépének összeszerelését, miután ünnepélyesen lezárták a tervezési és fejlesztési folyamatait.

Befejezte az Embraer az első magyar KC-390 Millennium repülőgép kritikus tervezési felülvizsgálatát (Critical Design Review – CDR), ezzel megkezdődhet a repülőgép szerkezeti összeszerelése. A lépést a magyar kormány képviselőjének részvételével ünnepelte meg a gyártó a Gaviao Peixoto telephelyén – közölte lapunkkal az Embraer.

A következő hetekben az elkészült alkatrészekből megkezdődik a törzs és a szárnyak szerkezeti elemeinek összeszerelése.

Forrás: Embraer

A magyar kormány tavaly novemberben írt alá szerződést a brazil gyártóval, két C-390 Millennium többfunkciós szállítógép megrendeléséről, amelyek légi utántöltési képességekkel (Air-to-Air Refueling – AAR) is rendelkeznek majd, így a típusmegjelölésük KC-390.

A típus teljesen NATO-kompatibilis, beleértve a repülésirányítási és kommunikációs rendszereit is, az első példány átadása 2024-ben esedékes.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Magyar Légierő flottájában forgalomba álló KC-390 lesz a típus első olyan példánya a világon, amelyet intenzív betegellátásra alkalmas egységgel is felszerelnek, ez a humanitárius missziók ellátásához fontos képesség.

A többcélú katonai szállítógépek több típus, köztük a magyar légierő JAS 39 Gripen vadászgépeinek légi utántöltése mellett képesek lesznek ellátni egészségügyi kimentési, teher- és csapatszállítási feladatokat, valamint ejtőernyős és teherdobást is végrehajthatnak.

A típusról bővebben olvashatsz a 2019-es párizsi légiszalonon készült helyszíni riportunkban.

Forrás: Embraer