Az Antarktisz jeges futópályáján szállt le a Hi Fly Airbus A340-300-as repülőgépe, amely kutatókat, turistákat és ellátmányt szállított.

A 9H-SOL lajstromjelű Airbus A340-300-as volt az első példány a típusból, amely az Antarktiszon landolt.

A nemrég végrehajtott charter-repülésről a légitársaság most közölt részleteket. A gép Fokvárosból indult, a visszaútra is elegendő, 77 tonna üzemanyaggal a fedélzetén.

Az első járatot mindössze 23 utassal, áruval és a földi kiszolgáláshoz szükséges eszközökkel teljesítette a hófehér négyhajtóműves, de így is a maximálisan megengedett 190 tonna leszállótömeggel hajtotta végre a leszállást a Wolf’s Fang nevű, 3000 méteres futópályával rendelkező, de repülőtérnek aligha nevezhető jégmezőn.

Forrás: Hi Fly

Az extrém körülmények és a havas-jeges felszínről visszatükröződő erős fény miatt a pilótáknak különleges szemüvegeket kellett viselniük, hogy az ablakon kifelé is lássanak, ugyanakkor a pilótafülke műszereit is figyelni tudják, emellett egy harmadik pilóta segítette a munkájukat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgép a tervezett három órás fordulóidőnél kevesebbet töltött az Antarktiszon, majd biztonságosan végrehajtott felszállást követően visszarepült Fokvárosba.