A berepülési program részeként április 9-én a délnyugat-angliai Cotswold Airportra érkezett az Airbus A350-900XWB MSN3 prototípusa. Az európai repülőgépgyár legújabb generációs szélestörzsű típusa most először landolt Nagy-Britannia területén.

Az MSN3 az A350-900XWB prototípus-flotta második tagja az első felszállások kronológiai sorrendjét követve, ez a gép ugyanis tavaly októberben emelkedett először a magasba, éppen négy hónappal azután, hogy a legelső, MSN1 felszállt.

Az MSN3 a típus berepülési programja keretében már több országban is megfordult, vele teljesítettek próbákat magashegyvidéki körülmények között Bolíviában, a fagyos Kanadában, de repült az indító légitársaság, a Qatar Airways bázisára, Dohába, tiszteletét tette a szingapúri légi szalonon, valamint Spanyolországban és Németországban is végeztek vele teszteket.

A hármas sorozatszámú A350-900XWB fedélzete nem kiépített, speciális mérőműszerek és számítógépek foglalnak rajta helyet a próbák során gyűjtött adatok alapos rögzítése és feldolgozása érdekében.

Az Airbus egyébként összesen 5 darab prototípust épít a mintegy 2500 órás berepülési program elvégzéséhez, eddig négy gép készült el, az ötödik (MSN5) a legfrissebb hírek szerint április végén, vagy május elején csatlakozhat a programhoz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Képünk illusztráció. Az MSN3-as A350-900XWB-t ábrázolja leszállás közben Szingapúrban. (Fotó: Airbus)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!