A tanzániai Mwanza repterén a Fastjet esti, Dar-es-Salaamba induló járata felszállás közben elgázolt egy embert. A személyzet nem tudta elkerülni a balesetet, az illető később belhalt a sérüléseibe, a repülőgép pedig sértetlenül leszállt a célállomásán.

A jelenleg is zajló építkezések miatt hiányos a kerítés a Viktória-tó tanzániai részén lévő Mwanza városának repterén. A napokban különös baleset történt emiatt, egy felszálló gép nekifutás közben elgázolt egy embert – írja az aero.de.

A Fastjet egyik Embraer E-190-ese helyi idő szerint este kilenc óra után kezdte meg a felszállást, majd a személyzet azt vette észre, hogy egy ember tartózkodik a futópályán.

Forrás: Embraer

Mivel nem tudták kikerülni az ütközést (egy, a felszállás ezen szakaszában még biztonságosan végrehajtható, enyhe manőverrel), így elgázolták az illetőt.

A Dar-es-Salaamba induló 148-as számú járat folytatta a felszállást, és jelentették az esetet az irányítóknak. A földi személyzet meg is találta a súlyosan sérült embert, aki nem sokkal később meghalt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgép pedig végül gond nélkül leszállt a célállomásán, ahol nem találtak sérülést rajta (ez alapján vélhetően a futómű találta el az embert – a szerk.). Az esetet természetesen a hatóságok kivizsgálják, emiatt az érintett E190-es nem teljesíthet most járatokat.

A Fastjet egy pán-afrikainak szánt diszkont légicég, az Easyjet-alapító Stelios Haji-Ioannou kezdeményezésére jött létre néhány éve, azóta többször átalakult a tulajdonosi szerkezete. Székhelye Johannesburgban is van, de a londoni tőzsdén jegyzik.

A 2012-es indulása óta jelenleg Tanzániában, Mozambikban és Zimbabwéban működik (de más országokba is jár), két Embraer E-190-es és három Embraer ERJ-145-ös van a flottában, utóbbiak Zimbabwéban regisztrálva. Emellett tervezik a Dél-Afrikai Köztársaságban, Zambiában és Kenyában is leányvállalatok megalapítását.