Az ország első, széles törzsű repülőgépek fogadására is alkalmas, 8200 négyzetméteres óriáshangárja elnyerte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület kitüntetését.

Az Aeroplex lapunkhoz eljuttatott közlése emlékeztet az épület legfontosabb paramétereire: 850 tonna acél, 2900 köbméter beton, 75 méter széles tolókapu 31 méteres belmagasság jellemzi a 2022 márciusában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren átadott, mintegy 10 milliárd forint beruházással a Weinberg 93 Kft. kivitelezésében megvalósult létesítményt.

A minden paraméterében óriásnak számító hangárban akár a világ egyik legnagyobb repülőgépe, a Boeing 747-es is elfér, de keskenytörzsű, Boeing 737 vagy Airbus A320 típusú gépekből egyidejűleg 6 darabot tud fogadni.

Ez az extra kapacitás tette lehetővé azt, hogy az Aeroplex mára Európa egyik legnagyobb független szolgáltatójává vált a légijármű-karbantartási piacon.

Az Építőipari Nívódíjat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) alapította 1999-ben. A díj célja egyebek mellett, hogy szakmai elismerést adjanak a kiemelkedő építészeti-műszaki színvonalon megvalósított építményeknek. A repülőgép-karbantartó hangárért odaítélt díjat az Aeroplex az ipari és energetikai építmény kategóriában vehette át.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Aeroplex

A létesítmény építése 2020 októberében kezdődött, ami a Covid által sújtott légiközlekedésben ambiciózus vállalkozás volt. A fejlesztés azonban kifizetődő lett. A tervezettnél fél évvel korábban elkészült hangárt rögtön használatba vette az Aeroplex, hiszen ennek köszönhetően a korábbi 4-6 helyett egyszerre akár 10-12 repülőgép karbantartását is el tudják látni. A megnövekedett kapacitásnak köszönhetően a vállalat rekord eredményt ért el 2022-ben, amit várhatóan az idei évben tovább tud növelni.

A hangár a legkorszerűbb energetikai szabványok szerint épült, így a hatalmas belmagasság ellenére is megfelelő komfortot biztosít. A létesítmény hűtéséről és fűtéséről hőszivattyúk gondoskodnak, így nemcsak télen, hanem nyáron is egyenletes a benti hőmérséklet.

Az Aeroplex beruházása az új hangár megépítésén túl a repülőgépek karbantartásához szükséges célszerszámokat, gépeket is magában foglalta. A teljes költség elérte a 10 milliárd forintot.

Demény Árpád, az Aeroplex ügyvezető igazgatója a díj átvételekor elmondta: „Megtiszteltetés, hogy a hangárépületünk a legrangosabb szakmai elismerésben részesült. Az új hangárunk az Aeroplex új korszakát fémjelzi, amelynek révén ma már Európa legnagyobb független repülőgép-karbantartói között versenyzünk. A díj pedig egy nagyon fontos megerősítést számunkra, hogy a beruházásunk a legmagasabb színvonalon valósult meg, ami egy újabb magyar sikertörténet.”