Az Embraer E-Jet regionális repülőgépcsalád új generációs, E2 változatai iránt érdeklődik a LOT lengyel légitársaság.

Forrás: Embraer

A brazil repülőgépgyártó Embraer E190-E2-es típusának egyik gyári bemutató példánya szeptember 4-én látogatott a varsói Chopin repülőtérre.

A repülőgépet a légitársaság szakembereinek és a lengyel médiának is bemutatták, sőt egy demorepülést is végrehajtottak a lengyel főváros térségében.

A Radio Information Agency (IAR) ch-aviation által idézett értesülése szerint
a légitársaság mérlegeli az új generációs E2-esek beszerzését a rövid hatótávú flottájának megújítására.

Az IAR információis szerint Adrian Kubicki a légitársaság szóvivője megerősítette, hogy érdeklődnek az E2-esek beszerzése iránt, hogy új generációs jetekkel fiatalítsák flottájukat, de hangsúlyozta, hogy nem hoztak még semmilyen döntést az ügyben. Kubicki hozzátette, hogy a légitársaságnak jók a tapasztalatai a brazil gyártó előző generációs regionális típusaival.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egyelőre arról nincs információ, hogy a LOT az E2-család három változata közül – E175-E2, E190-E2, E-195-E2 – melyik variáns iránt érdeklődik.

A Varsóban bemutatott E190-E2 székezéstől függően 96-114 utas szállítására képes, hatótávolsága pedig 5200 kilométer, azaz az új generációs változat inkább a ‘crossover’ jetek kategóriájába sorolható, mintsem elődjéhez hasonlóan a regionális repülőgépek közé.

A brazil gyártó E-Jet termékpalettájáról több típusváltozatot is üzemeltet a lengyel légitársaság, év végére a tervek szerint már 34 példány repül a cég flottájában.

A LOT jelenleg hat Embrater E170LR, tizenkét E175 (ebből kettőt a lengyel kormány számára üzemeltetnek), hat E195 és hat E195LR repülőgépet üzemeltet.

A légitársaság flottájához idén év végéig még négy E190-es csatlakozik, melyből a tervek szerint a budapesti bázisra is kerül egy vagy két példány, ezzel teljesítik majd a korábban bejelentett Budapest – London City járatokat. Nem mellesleg a már budapesti állomással is rendelkező LOTAMS, a LOT karbantartó leányvállalata, az Embraer kiemelt szervizközpontja Európában.

Az Embraer új generációs típuscsaládja a norvég Wideroe flottájában állt forgalomba idén áprilisban, a brazil gyártó eddig három példányt adott át az E190-E2 típus indító légitársaságának. Amint arról korábban beszámoltunk, az Embraer kereskedelmi repülőgép-üzletágát vegyesvállalati formában a Boeing veszi át, várhatóan 2019 év végével.

Forrás: LOT