Januárban is folytatódott az erős növekedés a budapesti repülőtéren, a kezelt utasok száma 16,2 százalékkal, a gépmozgások száma 10,7 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos hónapját, a cargo forgalom stagnált.

Mintegy 1 millió 170 ezer érkező és induló utas haladt át a ferihegyi terminálokon 2020 januárjában, ez 16,2 százalékkal, több mint 163 ezer utassal haladja meg a tavalyi év első hónapjában mért utasforgalmi adatot.

(Fotó: AIRportal.hu)

A gépmozgások, azaz a le- és felszállások száma 9 428 volt az év első hónapjában, ez 10,7 százalékkal, több mint 900 művelettel haladja meg a 2019 januárjában mért adatot.

A repülőtéren áthaladó áruforgalom 10 820 tonna volt a múlt hónapban, ez 10 tonnával haladta meg a tavaly januárit. A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

A februári forgalomra várhatóan már jelentős negatív hatással lesz a koronavírus-járvány miatti járattörlési hullám: amint korábban megírtuk, a Shanghai Airlines és a Hainan Airlirines is felfüggesztette budapesti útvonalain a közlekedést. A járvány miatt visszaesés várható az áruforgalomban is, mert Kínában sok gyár leállt, a logisztikai láncban fennakadások vannak a kényszerszabadságolások miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, amely 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. Az utasok száma tavaly több mint 1,3 millióval haladta meg a 2018-ast.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó cégek adatbázisait használtuk.