A FromAtoB nevű utazási weboldal igencsak hasznos elemzést készített: összehasonlította az étel- és italárakat a legnagyobb európai fapadosoknál. Lássuk, melyik légitársaság kéri a legtöbbet és melyik a legkevesebbet egyetlen doboz kóláért!

A low-cost járatokon utazók meglehetősen borsos árakkal találkozhatnak a járatok fedélzetén, kimondható, hogy az étel- és italárak az egekben vannak. A fapadosok a bolti árak sokszorosát kérik el egy üdítőért vagy chipsért, egy komplett menü ára pedig az éttermi árakéval vetekszik, a legtöbb esetben még a repülőtéri üzletekben is olcsóbban juthat ételhez és italhoz az utas, mint a gépek fedélzetén.

Néha azonban nincs más választás, az utas kénytelen a fedélzeti menüből vásárolni, főleg hosszabb utak során. Drága és drága között is van különbség: egy szendvicsért fizethetünk 4 és 6,5 eurót is légitársaságtól függően. De melyik fapados kéri el a legtöbbet a fedélzeti ellátásért?

Fedélzeti árakat összehasonlító táblázat (forrás: FromAtoB)

A weboldal által készített összehasonlító táblázat alapján a legnagyobb különbség az üdítő-árak között van: míg a TuiFlynál egy liter üdítő 6 euróba kerül, addig a Ryanairnél és a Eurowingsnél 10 eurót kell fizetnünk érte. 

Nem meglepő, de a német légitársaságoknál a legolcsóbb a 330 ml-es sör: a Eurowings és a TUIfly fedélzetén egy sör 3 euróba kerül, az easyJet és Air Baltic fedélzetén pont duplájába.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Wizz Air szendvics kínálata

A Wizz Air fedélzetén kell a legkevesebbet fizetnünk egy szendvicsért: háromféle közül is választhatunk, amelyek egyenként 4 euróba kerülnek, ezzel szemben a Norwegian fedélzetén 2,5 euróval drágább a legolcsóbb szendvics.

Az édesszájúaknak azonban a Norwegian kedvez: itt 2,5 euróba kerül 100 gramm csoki, amely a Ryanainél és easyJetnél a legdrágább, 4 euró. 

Egy liter víz ára 5 és 7,58 euró között mozog, legolcsóbb az easyJetnél, Wizz Airnél és TUIflynál, legdrágább pedig az Air Balticnál. 

De mi a helyzet a menü-árakkal?

A Wizz Airnél kell a legkevesebbet fizetnünk egy komplett menüért: itt a legolcsóbb fedélzeti menü 6 euróba kerül, amely egy szendvicset, egy alkoholmentes italt, valamint egy szelet csokoládét vagy csomag mogyorót tartalmaz.

Az easyJetnél, Air Balticnál és Ryanairnél 9 euróba, a TUIflynál 8,5 euróba kerül egy hasonló menü. A Norwegiannél csak olyan menüt találtunk, amely egy pirítóst, egy meleg italt és egy hideg italt tartalmaz: ez 11,5 euróba kerül.

A kutatás nem részletezi, hogy a “total menu” oszlopban látható összeg mit tartalmaz, viszont az megállapítható, hogy összességében a TUIfly fedélzeti ellátása a legolcsóbb, míg a Norwegiané a legdrágább a felsorolt légitársaságok között.

Összehasonlításképpen megnéztük néhány ázsiai és amerikai fapados fedélzeti árait is. 

Ázsia legnagyobb fapadosa, az AirAsia főként meleg ételeket kínál fedélzeti menüjében, a szendvics kínálat nem túl széles. A komplett menü meleg ételt és vizet/kávét tartalmaz, és meglepően olcsó: ha online rendeljük meg, akkor csupán 2,15 euróba kerül, de a fedélzeten rendelve is csak 4 euró. Egy liter víz 1,30 euró, egy liter üdítő (kóla) 3,20 euró, a csoki viszont nem olcsó: 3,23 euróba kerül 100 grammja. 

Az AirAsia menü kínálata

Az amerikai fapadosok kínálata változó: van példa arra, hogy a repülőjegy tartalmaz egy ingyenes italt és snacket (Southwest és JetBlue), másoknál viszont az európai fapadosokhoz hasonlóan nem jár ingyen semmi a fedélzeten (Spirit, WestJet, Frontier Airlines, Allegiant). 

A Spirit kínálatát emelnénk ki: itt egy liter üdítő 9 dollár, egy liter víz 6 dollár, egy sör 8 dollár, 100 gramm m&m’s csoki 8 dollár, szendvicset viszont nem árulnak a fedélzeten (legalábbis az online elérhető menüben nem szerepel).

Bármit is vásárolunk az európai fapadosok fedélzetén, valószínűleg nem fogunk túl előnyös üzletet kötni, az viszont kijelenthető, hogy a Wizz Air 6 eurós, azaz 2000 forintos menüjével nem is járunk olyan rosszul, mint gondoltuk, hiszen árban messze kedvezőbb a vetélytársakénál.