Európában folytatódik a Bombardier CS300-as berepülési programja, a típus indító légitársasága, az Air Baltic szakemberei is részt vesznek a tesztekben.

Fotó: airBaltic | © AIRportal.hu

Fotó: airBaltic

A gyártó tájékoztatása szerint a második tesztrepülőgép az Air Baltic bázisáról, Rigából teljesít majd útvonal-teszteket több, a régióban lévő város repülőterére, illetve az emirátusokba. Az eddigi tervek szerint Vilniusba, Tallinba és Abu Dhabiba repülnek majd a CS300-assal, A CS100-assal ellentétben a 300-as a jelek szerint nem landol majd Budapesten.

Az útvonal-teszteket azért hajtják végre, mert a gyártó mérnökei és a légitársaság üzemeltetésért felelős vezetői ezen tesztekkel tudják a legjobban szimulálni, hogyan fog az új típus légitársasági környezetben teljesíteni.

Rob Dewar, a gyártó Bombardier alelnöke azt mondta, a CS300-as 99 százalékban megegyezik kisebb testvérével, ezért hasonlóan jó teljesítményadatokat várnak a nagyobb géptől is.

Az Air Baltic szakembereivel szoros együttműködésben dolgoznak, és a gép forgalomba állása még az év végéig megtörténik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Martin Gauss volt Malév-vezér által vezetett Air Baltic összesen 20 darab CS300-ast rendelt a kanadai gyártótól, amelyek a 12 darabos Q400 flottához csatlakoznak. Az úja gépek a régebbi Boeing 737-300-asokat és 500-asokat váltják ki, ezzel az Air Balticnál csak Bombardier-k lesznek szolgálatban.

A CS300-as szűzfelszállása tavaly február 27-én volt, jelenleg két tesztgép teljesíti a berepülési fázist. Szeptember végéig összesen 235 gépre érkezett rendelés a Bombardier-hez, a legtöbbet, 45-öt az Air Canada rendelt eddig.

A Pratt & Whitney PW1500G hajtóművel szerelt CSeries gépek a Swiss hálózatában a légitársaság közlése alapján nagyon jól teljesítenek, bár beszállítói problémák miatt egyelőre két gépet tudtak csak átadni, mindkettő a Swiss flottájában repül. Emiatt a svájci Lufthansa-leányvállalatnak módosítania kellett a gépcserék időpontját.

Míg a CS100-as 108-133, addig a CS300-as 130-160 székes konfigurációban érhető el.