Október 21-től újraindul az Emirates budapesti járata. A légitársaság összegyűjtötte, milyen egészségvédelmi intézkedésekre számíthatnak azok, akik a következő hónapokban Dubajba, vagy ottani átszállással tovább repülnek az Emirates hálózatán.

Az Emirates október 21-től újranyitja budapesti útvonalát, Boeing 777-300ER repülőgépei hetente kétszer, szerdánként és szombatonként repülnek Dubaj és Budapest között.

A járat Dubajból helyi idő szerint reggel 8.45-kor indul és magyar idő szerint 12.40-kor landol a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a magyar fővárosból délután négy órakor indul és 23.20-kor érkezik vissza Dubajba. Október 25-től már téli menetrend szerint közlekedik a gép: reggel 8.40-kor indul az Emírségekből, Budapestről pedig 15.10-kor száll fel visszafelé.

Forrás: Emirates

A járatra Economy és Business osztályokra lehet jegyet foglalni. Az Emirates közleménye szerint rugalmas utazási feltételeket biztosít, így az utasoknak lehetőségük van az utazási időpontok extra költségek nélküli módosítására, vagy a repülőjegyük értékében kupont igényelhetnek, amit később is felhasználhatnak.

Az Emirates budapesti járatának újraindításával már közel 100 úticél válik elérhetővé a légitársaság nemzetközi hálózatában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kötelező PCR teszt és óvintézkedések a fedélzeten

A légitársaság számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy utasai a járvány idején is a lehető legnagyobb biztonságban repülhessenek.

A Budapestről indulók az Emirates járataira csak úgy szállhatnak fel, ha rendelkeznek angol nyelvű, az utazást megelőző 96 órán belül kiállított negatív PCR-teszttel.

Az igazolást kinyomtatva kell az utasoknak magukkal vinniük, amit a check-in pultnál kell bemutatni, 6 éven aluli és fogyatékkal élő utasok esetében nincs szükség negatív PCR-igazolásra.

A Dubajból Budapestre tartó utasoknak szintén nincs szükségük ilyen dokumentumra, rájuk az aktuális magyar beutazási szabályok érvényesek.

A repülőút teljes ideje alatt, illetve a repülőtereken mindenhol kötelező az arcmaszk viselése.

Az Emirates ingyenes higiéniai készletet ad utasainak, amely maszkot, kesztyűt, antibakteriális törlőkendőt és kézfertőtlenítőt tartalmaz.

Forrás: Emirates

A légitársaság minden légiutas-kísérője védőfelszerelést visel, a dubaji földi kiszolgáló személyzet pedig arcmaszkban és kesztyűben dolgozik. A személyzet és utasok közötti érintkezés csökkentése érdekében a fedélzeten az étel- és italfelszolgálást is az egészségvédelmi szempontoknak megfelelően alakították át.

Kézipoggyászt a megszokott szabályok szerint lehet felvinni a fedélzetre.

A 1,5 óránál hosszabb repülőutakon a személyzet egy fővel bővül, akinek kizárólag a mosdók folyamatos tisztán tartása a feladata. Az Emirates összes, Dubajban landoló járata alapos tisztításon esik át, ennek során olyan speciális vegyszert használnak, amely bizonyítottan elpusztítja a vírusokat és a baktériumokat, és hosszan tartó védőbevonatot képez a felületeken, megakadályozva a kórokozók újbóli megtelepedését.

Az Emirates repülőgépeinek fedélzetén a kabinlevegő tisztaságáról az úgynevezett HEPA-szűrőkkel felszerelt rendszer gondoskodik, amely a vírusok és gombák 99,97 százalékát kiszűri, ez a kórházi műtők levegőtisztasági szintjének felel meg. A megtisztított és szűrt levegő először a kinti, friss levegővel keveredik, majd visszaáramlik a kabinba, így a gépen utazás közben 2-3 percenként teljesen kicserélődik a levegő. Az áramlás fentről lefelé irányul, így minimálisra csökken a kabinon belüli részecskemozgás, vagyis bárhová is szól a jegyük, az utasok egyformán tiszta levegőt lélegeznek be.

Ezekre kell figyelni a Dubaji Nemzetközi Repülőtéren

A Dubajba utazóknak a fedélzeten ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amelyet a légikísérőktől kapnak.

A kitöltött nyilatkozatot át kell adniuk leszállás után a helyi egészségügyi hatóság munkatársainak. Szintén kötelező a COVID19 – DXB Smart App okostelefonos alkalmazás (iOS vagy Android) letöltése minden beutazónak. Az alkalmazás a fertőzések megelőzését és az esetleg szükséges kontaktkutatást segíti.

Az Emirates járatain utazó magyar utasoknak testhőmérséklet-mérésen szükséges átesniük a Dubaji Nemzetközi Repülőtéren érkezéskor, átszálláskor és induláskor egyaránt. Ennek során a fémdetektorhoz hasonló kapun kell áthaladni, amely egyszerű és gyors.

Forrás: Emirates

A Budapestre hazainduló utasoknak a dubaji reptéren természetesen maszkot kell viselniük. A légitársaság a check-inre és beszálláshoz kialakított tereit a biztonságos távolságtartást szem előtt tartva alakította át.

A check-in pultokra antimikrobiális védőpaneleket telepítettek, a személyzet számára pedig kötelező a maszk, kesztyű és kézfertőtlenítő használata a repülőtér teljes területén. A még kényelmesebb utazás érdekében az Emirates új, önkiszolgáló check-in és csomagfeladó pultokat helyezett el a 3-as terminál területén, ahonnan a budapesti járat is indul.

A repülőtér padlóján és várakozási területein a megfelelő távolságot jelző matricákat ragasztottak fel, a váróterekben pedig átalakították az ülőhelyeket, ezzel segítve az utasokat a biztonságos távolság megtartásában.

A prémium utasok ismét használhatják a reptéri várót a terminál B csarnokában.

COVID-biztosítás, PCR-teszt

Az Emirates 150 ezer euróig fedezi magyar utasai egészségügyi, illetve napi 100 euróig a kéthetes karanténnal kapcsolatos szállodai költségeit, amennyiben utazásuk során COVID-19 fertőzéssel diagnosztizálják őket.

A költségtérítés – amely automatikusan jár minden megvásárolt Emirates-repülőjegyhez – a 2020. december 31-ig történő utazásokra érvényes, függetlenül a kabinosztálytól és az úticéltól. A költségtérítés az első utazás napjától számítva 31 napig érvényes, abban az esetben is, ha az utas tovább utazik, miután megérkezett az Emirates-szel úti céljára.

Azok az utasok, akiknek szükségük van PCR-igazolásra a dubaji indulást megelőzően, kedvezményes áron végeztethetik el a tesztet a városban található Amerikai Kórházban vagy valamelyik szakrendelőjében. Dubajban erre több helyszínen is lehetőség van, és csak annyit kell tenni az utasnak, hogy bemutatja Emirates jegyét vagy beszállókártyáját. Otthoni és irodai tesztelésre is lehetőség van, és az eredményt 48 órán belül megkapja az utas.

Forrás: Emirates