Új fapados légitársaságot alapított Chilében a Wizz Air hátteréből is ismert Indigo Partners. A Jetsmart a tervek szerint még az idén elindítja első járatait három darab A320-assal, jövőre kilenc-tizenegy repülőgépesre bővítenék a flottát. Dél-Amerika eddig kimaradt a nagy fapados forradalomból, ám a jelek szerint ez megváltozik.

 

Még az idén elindítaná első járatait az új chilei ultra-fapados (Forrás: Jetsmart via Aero.de) | © AIRportal.hu

Még az idén elindítaná első járatait az új chilei ultra-fapados (Forrás: Jetsmart via Aero.de)

Bár létezik például a brazil GOL és Azul, az ultra-fapados szegmens által fűtött igazi „forradalom” még nem érkezett el Dél-Amerikába. Ennek egyik oka az aero.de cikke szerint, hogy átláthatatlan és túl szigorú a szabályozás, ez távol tartotta a befektetőket a dél-amerikai fapados szegmenstől.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Most azonban a Frontier és a Wizzair mögött is álló egyesült államokbeli befektetési társaság, az Indigo Partners megalapította a Jetsmart nevű céget Chilében. A keskeny, de több ezer kilométer hosszú országban fontos közlekedési mód a repülés.

Az ultra low-cost Jetsmart még az idén elkezdhet működni, három darab A320-assal. Santiago de Chiléből belföldi és nemzetközi direkt járatokat működtetne, a jövő évben pedig kilenc-tizenegy repülőgépesre bővítenék a flottát.

William Franke, az Indigo-főnök úgy fogalmazott: szerintük Chilében eddig elhanyagolták az utazóközönséget, az emberek repülnének, de korrekt összegekért. Azt ígéri, 35 százalékkal a jelenlegi repülőjegy-árak alá mennek majd.

A német portál szerint a chilei piacon főként a LATAM-holdingnak és a kolumbiai Avianca leánycégének ellenfele lesz a Jetsmart, mert mindkét társaság próbálkozik olcsóbb jegyárkategóriákkal is.

Az AIRportal.hu is megírta, lassan, de változnak a dolgok Dél-Amerikában. Argentína, ez a szintén hosszan elnyúló ország, ahol ugyancsak praktikus mód a repülés, az idén megnyithatja a légterét. A Norwegian már korábban is jelezte, hogy érdekli az ország, nemrég pedig be is jegyeztette a helyi leányvállalatát.

Más szakemberek, például a Ryanair-felsővezető Michael Cawley az Air Canada néhai főnökével, Montie Brewerrel és befektetőtársaikkal szintén argentin fapadost alapítottak, Flybondi néven (a bondi kifejezés a helyi dialektusban a buszt jelenti).