A World ATM Congressen a légiközlekedési iparág legjelentősebb szereplői találkoznak, az eseménye a HungaroControl bemutatta az általa fejlesztett virtuális álpilóta- és a távoli toronyirányítási rendszereket, valamint a Camera Positioning Tool és az ATM System Test Tool eszközöket – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a vállalat.

A világjárvány alapjaiban rengette meg a légiközlekedési iparágat, de a HungaroControl a nehéz időszakban is folytatta innovációs céljainak megvalósítását, olyan megoldásokon dolgozott, amelyek befolyásolják az iparág jövőjét és biztosítják a korszerű működést.

Tóth László, a társaság vezérigazgatója a közlemény szerint azt hangsúlyozta, hogy az innováció ösztönzése továbbra is prioritást élvez a magyar légiforgalmi szolgálat vállalati stratégiájában. „Az új fejlesztéseink alapvetően a repülésbiztonság növelését szolgálják, ezzel együtt az irányítók munkáját hivatottak segíteni, de a HungaroControl egyéb területeken is folytat kutatás-fejlesztési tevékenységet” – tette hozzá.

Kiemelte, a madridi World ATM Congress kiállításon is bemutatott mirTWR távoli toronyirányítási rendszer segítségével több, egymástól távol eső repülőtér forgalma irányítható egyetlen központból.

Fotó: AIRportal.hu

„A mirTWR egy olyan újszerű integrált rendszer, amelynek szofisztikált kamera- és forgalomirányítási megoldásai révén egy távoli helyszínről, humán erőforrások kihelyezése nélkül, a lehető legmagasabb biztonsági szinten nyújthatunk légi navigációs szolgáltatásokat” – fejtette ki a vezérigazgató.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szót ejtett továbbá a HungaroControl által fejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló virtuális álpilóta-rendszerről is, amely a légiforgalmi szakemberek képzésénél alkalmazott szimulációk során csökkenti a humánerőforrás-igényt.

„Egy ilyen megoldás nemcsak a szimulációk költségét mérsékelheti, hanem óriási segítség lehet a légiforgalmi irányítók kompetenciáinak fenntartásában például járványhelyzet idején, mert így minimalizálhatók a személyes kontaktusok, ezáltal a fertőzésveszély is” – avatta be a részletekbe az érdeklődőket Tóth László.

Elmondta, a HungaroControl Madridban bemutatott fejlesztéseinek komoly hasznát vehetik a légi navigációs szolgáltatók, különösen a pandémiát követően, amikor felgyorsult ütemben rendeződik vissza a forgalom, ez pedig újabb kihívások elé állítja az iparág képviselőit.