Pályázatot írt ki a Los Angeles-i nemzetközi légikikötő üzemeltetője a terminálok között lévő, repülő csészealjnak is nevezett ikonikus épület újjáélesztésére. A szándék szerint valamiképp egy hotel része lenne az évek óta zárva tartó műemlék, de úgy, hogy megmaradjon eredeti megjelenésében.

Forrás: Wikimedia Commons

Bár legutóbb 2010-re felújították és megerősítették a földrengésállóságát, jelenleg kihasználatlan az 1961-re felépült ikonikus Theme Building a Los Angeles-i nemzetközi légikikötőben.

Azonban hasonlóan a szintén jelképerejű New York-i TWA-terminál újranyitásához, esélyt kaphat a feléledésre a Los Angeles Times cikke szerint.

A terminálok közötti területen lévő, repülő csészealjnak is nevezett különleges műemlék négy hatalmas ívből és a közöttük lévő “lepényből” áll. Néhány évvel ezelőtti bezárásáig étterem és kilátóterasz működött itt.

Nemrég a reptérüzemeltető pályázatot írt ki, amelyen ötleteket és fejlesztési terveket vár az ikonikus építmény újrahasznosítására, és kiegészítésére egy szállodával.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyanúgy, mint a New York-i JFK-n a TWA Hotel közelmúltbeli megnyitójáig, a Los Angeles-i légikikötő fontosságához képest meglepő módon itt sincs a terminálok közvetlen közelében lévő hotel. Így duplán is hasznos volna a fejlesztés az üzemeltető és több illetékes szakértő közlése szerint.

 

Egyelőre nincs konkrét elképzelés arra, hogy pontosan hol húzhatnának fel egy szállodát, de vélhetően egy közeli parkolóház helyére kerülne. A szándék az, hogy a Theme Building megjelenése érintetlen maradjon, vagy a lehető legkisebb mértékben módosuljon, ezért az előzetes terv az, hogy ismét étteremként és kilátóteraszként, esetleg pluszban konferenciahelyszínként funkcionálhatna.

A 2023-ra megépíteni tervezett, a városi vasút közeli megállójából a terminálokig vezető automata könnyűmetró egyik állomása is a “csészealj” közelében volna, így a jelenleginél könnyebben megközelíthető lesz néhány éven belül.

Ahogy a TWA-terminál New Yorkban, úgy a Los Angeles-i Theme Building is a főként az ötvenes-hatvanas években hódító furcsa stílus, a Googie egyik képviselője. A Pereira&Luckman építésziroda tervei szerint felépült, 1993 óta védett alkotás az űrkorszak és a sugárhajtású repülőgépek eljövetelének hatására kialakult futurista divathullám egyik jól ismert, a város jelképévé vált példája.

Technológiai szempontból is különleges, ugyanis első látásra azt lehet hinni, hogy egyetlen szerkezetből áll a négy hatalmas ív. Azonban csak a “lepényig” tart a vasbeton szerkezet, az afölött összeérő rész már vakolattal borított acéltartókból készült.

Eredetileg az étteremrész körbeforgott, 360 fokos panorámát kínálva az asztaloknál ülőknek, a kilátóterasz pedig népszerű spotterhely volt, amíg a 2001 szeptemberi terrortámadások után, a biztonságra hivatkozva be nem zárták, később is csak alkalmanként volt nyitva.