Dolgozóinak közel egyharmadától megválik a thai nemzeti légitársaság, és a korábbi flottájának mindössze felével, 58 repülőgéppel folytatja az üzemelést.

A tavaly május óta csődvédelem alatt működő, állami tulajdonú Thai Airways átszervezéséért felelős bizottság a napokban közölte döntéseit.

A cég értékesíti 42 saját tulajdonú repülőgépét, emellett pedig 16 bérelt gépét visszaadja a lízingbeadóknak.

A folyamat végén a légitársaság 58 repülőgéppel rendelkezik majd mindössze négy típusból.

Fotó: AIRportal.hu

A közlés szerint a régebbi és kevésbé hatékonyan üzemeltethető gépektől válnak meg. Arról már az év elején beszámoltunk, hogy kivonják az Airbus A380-asokat és A330-asokat, valamint a Boeing 747-eseket, emellett több hullámban csökkentik a dolgozók létszámát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légicég anyagi gondjai nem a járvánnyal kezdődtek, 2012 óta veszteséges, de helyzetét a teljes leállás még tovább rontotta, ezért kénytelen átszervezést végrehajtani, összességében a dolgozók harmadától válhatnak meg.

Jövő év decemberére az alkalmazottak létszáma 21 300-ról 14 500-ra csökken a Reuters értesülései szerint.

Fotó: AIRportal.hu

Az eddig végrehajtott költségcsökkentési intézkedések eredményeként a légitársaság az idei első félévet 11,1 milliárd thai baht profittal zárta, a korábbi év azonos időszakában elért 28 milliárdos veszteséghez képest.

A likviditás fenntartásának érdekében a légitársaság közel 750 millió USA-dollár hitelt vesz fel pénzintézetektől, és tárgyalnak a kormánnyal egy ugyanekkora összegű állami segítségről.

Kedvező fejlemény, hogy a kabinet november 1-től részlegesen újranyitotta Thaiföld határait, így a világ több mint 60 országából a beoltott turisták karanténmentesen utazhatnak be. A listán több EU-tagállam is szerepel, így a Thai Airways több járatát is újraindítja a következő időszakban az unió reptereire.

Fotó: AIRportal.hu